2024. május 4. - Mónika, Flórián

Felújított némafilmek

A Csak egy kislány van a világon című, 1929-ben készült magyar film és az 1917-es Pál utcai fiúk felújított kópiáját láthatja a közönség novembertől az Örökmozgó Filmmúzeumban - közölte a Magyar Nemzeti Filmarchívum kedden az MTI-vel.
2007. október 10. szerda 07:46 - Hírextra

A két alkotást vetítették a filmarchívumok legnagyobb nemzetközi fórumán, az olaszországi pordenonei némafilmfesztiválon, ahol Magyarország volt a meghívott vendég az idén - mondta Fejes Katalin, a filmarchívum sajtóreferense.

Hangsúlyozta: mivel Magyarország még nem képviseltette magát a rendezvényen, ezért a meghívás elismerésként értékelhető, bizonyítja azt, "hogy tényleg csináltak valamit a magyar archivátorok".
Különös jelentősége van ennek akkor, ha figyelembe vesszük, hogy a magyar filmarchívumnál jobb technikai lehetőségekkel rendelkezik több külföldi archívum - fűzte hozzá a sajtóreferens.

Beszámolt arról is, hogy a pordenonei fesztivál igazgatója a hétfői ünnepségen köszöntőjében kiemelte a Magyar Nemzeti Filmarchívum példaértékű, a felújítások és filmmegőrzés területén végzett munkáját.

Gaál Béla rendezése, a Csak egy kislány van a világon az egyik első magyar hangosfilm, illetve egyike az utolsó hazai némafilmeknek is, mivel eredetileg hang nélkül készült. Címét egy népiesült műdal kezdősorából kölcsönözték. Az 1930-ban bemutatott film hozta meg a hazai hírnevet a főszereplőknek, a fiatal Jávor Pálnak, illetve a később világsztárrá vált, akkor 17 éves Eggerth Mártának, aki Katinka szerepét játszotta. Másik partnere a filmben Vándory Gusztáv volt.

Az alkotásból úgy lett hangosfilm, hogy a stáb egy napra kölcsön kapta az éppen Budapesten forgató amerikai vállalat, a Fox Movietone News berendezését.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását