2024. március 29. - Auguszta

Agyonlőtte, feldarabolta, elásta - 1. rész

Ezúttal a sokat sejtető cím nem arra utal, amire gondolnánk: nem egy újabb gyilkos bánt el ilyen kegyetlenül áldozatával. Bár, az elmúlt évtizedek rendőrségi aktáit átnyálazva biztosan találnánk hasonló bűnügyet; de e cikk főszereplője most mégsem az elkö
2007. október 10. szerda 18:07 - Mohai Szilvia
A hírportálok, magazinok legolvasottabb cikkeiben, a televízió és a filmipar legnézettebb darabjaiban szinte kivétel nélkül szerepel egy kegyetlen gyilkos, aki a legkülönbözőbb szörnyűségeket műveli áldozatával: szitává lövi, ötven késszúrással kivégzi, megcsonkítja, feldarabolja, megfőzi, elássa. Esetleg meg is eszi (gondoljunk csak Hannibal Lecterre), vagy ruhát varr a bőréből (mint A bárányok hallgatnak másik szereplője, Jame „Buffalo Bill” Gumb). Hogy mi játszódik le ezeknek az embereknek a lelkében, mikor az ehhez hasonló borzalmakat elkövetik, szintén hálás téma lenne; de ez esetben azon van a hangsúly, mi játszódik le a mi lelkünkben, akik ezeket a híreket, filmeket előszeretettel és őrült kíváncsisággal olvassuk, nézzük.

Hányan vannak, akik ha reggelente, munkába igyekezve egy balesetnek lesznek szemtanúi, nem hogy elfordítanák a fejüket, és szörnyülködve mennének tovább; a helyszín közvetlen közelébe férkőznek, kérdezősködnek, nyújtogatják a nyakukat, hogy minden csepp vért és leszakadt végtagot láthassanak. Hányszor kell közbelépnie a rendőrségnek, és elküldeni a színhelyről a bámészkodókat, hogy nyugodtan végezhessék a munkájukat, a mentősök pedig elláthassák a sérülteket. Szintén rengetegen olvasnak, néznek krimit, thrillert, horrort - minél több az akció, a vér, a brutalitás, annál sikeresebb a könyv vagy a film. A hírportálok legnézettebb cikkeinek TOP 10-es listáján is a hasonló történetekről beszámoló írások szerepelnek, mint például: Megszülte, megfojtotta, majd a kukába dobta csecsemőjét, Hat évet kapott az apagyilkos, Szíven szúrta feleségét, Megkínozták és többször fejbelőtték, A mikróba tette kisbabáját - és hosszan fojtathatnánk a sort.

A kíváncsi közönség pedig falja ezeket a híreket: sokkal jobban érdekli őket, mint például egy új tudományos felfedezés, egy színdarab, egy sztár házasságkötése vagy gyermekszülése, egy sportverseny eredménye vagy az ország gazdaságának helyzete. Minél véresebb és szörnyűbb, annál jobb. Szeretünk elborzadni, meghökkenni, szörnyülködni. De vajon miért? Az élet és a halál misztériuma, az emberi test működése mindenkit érdekel: talán ezért is szeretjük végigkísérni valakinek a haláltusáját, és „belelátni” az illetőbe - ez esetben szó szerint. Ám vékony a határ az egészséges kíváncsiság és a perverzió között. Hiszen az normális, ha valaki bizonyos mértékig érdeklődik ezen dolgok iránt: a minket körülvevő világ megfigyelése és megértése az ember alapvető igényei közé tartozik. Azonban van, aki túlzásba esik; mint például a pszichopata gyilkosok, akik nem elégszenek meg azzal, hogy végigolvassák az emberi szervezetről szóló szakirodalom teljes tárházát: nem, ők látni akarják élőben is, muszáj megszemlélniük áldozatuk belső szerveit - ehhez pedig meg kell őt ölni, ez van.

A perverzió
A perverzió az emberi viselkedés azon formáira vonatkozó kifejezés, amelyek eltérnek a hagyományostól és normálisnak tekintettől. Eredeti definíciója szerint ’elhajlás az eredeti jelentéstől vagy tantól’, szó szerint elfordulás a normáktól. A perverz szót többnyire pejoratív értelemben használjuk az ilyen viselkedést követő személyekre. A perverzió különbözik a deviáns viselkedéstől, ami a társadalmi szabályok szándékos felrúgását jelenti.
A 20. századot megelőzően a szó többnyire vallásbeli perverziót jelölt, azaz elítélt vallásra való áttérést. Manapság leginkább a szexuális perverziókra, a parafíliákra használjuk. Lazábban használva jelenthet egyszerűen olyasvalakit is, akinek "piszkos", "erkölcstelen" gondolatai vannak.
Mindazonáltal a kifejezés használata kortól, kultúrától, vallástól és személytől is függ; amit valaki, valahol, valamikor perverziónak tartott, az máshol, másvalaki számára lehet teljesen szokványos és elfogadott viselkedés. A homoszexualitást, amit korábban perverziónak tekintettek, ma a legtöbb ember számára elismerten természetes szexuális irányultságnak számít. (Forrás: hu.wikipedia.org)
Szerencsére a balesetek helyszínén bámészkodó tömegből kevesen jutnak el erre a szintre, és gyilkolásznak összevissza egy kis vér látványáért. De, mint említettem, vékony az a bizonyos határ. Arról, hogy hol húzódik pontosan, tehát meddig tart a kíváncsiság, és honnan kezdődik a perverzió, Janovszki István pszichológust kérdeztem.

Miért érdeklik ennyire az embert a brutális bűnügyekről szóló hírek?

- A félelem az ember alaptulajdonsága, és ha ilyen híreket olvas, hozzákapcsolja ezt az érzést. Bár a félelem alapvetően rossz élmény, én nem tartom ezt negatív dolognak; ugyanis itt egy élményhez kapcsolódnak negatív irányú érzések, de maga a tapasztalat ettől még nem lesz az, hiszen a félelmet muszáj az embernek feldolgoznia, ugyanúgy, mint például az örömet. Sokan tartanak ettől, és így ambivalens érzéseik keletkeznek: egyszerre meg akarják ismerni a „sötét” oldalukat, de félnek is tőle. A tévében és a bulvársajtóban megjelenő ilyen témájú híreket szívesen hallgatja az ember, és éli magát bele a helyzetbe; mert így bizonyos távolságról tudja szemlélni az eseményeket, hiszen nem vele történnek.

Ezek szerint ekkora igényünk van rá tudat alatt, hogy a félelmeinket feldolgozzuk?

- Igen, nyilván azért nézik az emberek önként és ilyen intenzitással az igazán jól megcsinált, félelemgerjesztő történeteket - lásd: nagy siker volt például A bárányok hallgatnak című film, ami egy valóban jól feldolgozott alkotás, még pszichológiailag is -, mert az embernek a félelem érzését fel kell vállalnia. Nagyon sokan nem vállalják saját félelmeiket. Én biztosan elvinném például a gyerekeket - persze szülői felügyelettel - éjszaka sétálni, hogy megismerjék, milyen ez az érzés. Mert a félelmet gyakran kapcsolják össze a sötéttel, ami egyben a halál szimbóluma is. Hiszen az este a nap vége, a halál pedig az életé; amikor eljön a sötétség. Tulajdonképpen egy ilyen szimbólumrendszerben működik az ember, és az egész folyamatnak, a gondolkodásnak a végén a halál elutasítása áll: az attól való félelem, hogy az élet egyszer elmúlik. Ezért nehezen éljük meg az elválásokat, mert azok egy folyamat végét jelzik, ez voltaképp egy halálszimbólum.

Miért szeretjük a vér, a sérült emberi test látványát?

- Az állhat a háttérben, hogy az ember ritkán lát ilyet, és ha már ott van a helyszínen, szívesen megnézi. Amikor valami baleset van, odagyűlnek az emberek, alig tudnak a mentők hozzáférni a sérülthez. Próbálják egy úgymond „védett helyről” szemlélni az eseményeket; mert ugye nem velük történik a dolog, de lehetőségük van arra, hogy szembesüljenek vele. Mert igenis ők maguk szeretnének szembesülni vele - csak így tudják feldolgozni.

Ez csupán egészséges kíváncsiság, vagy túlzott mértékben már perverzióvá válhat?

- Ha csak nézni, olvasni szeretjük ezeket a történeteket, az még nem perverzió. Nyilván tinédzserkorban előfordulhat, hogy nagyon gyakran néznek ilyesmit; félelemkeltő horrorfilmeket vagy kőkemény akciófilmet, amelyben brutális jelenetek vannak. De ez egy idő után lecseng, és huszonöt-harmincévesen már nem olyan intenzív ennek az élménynek az igénye. Akkora feldolgozza, helyre rakja magában az ember ezeket az érzéseket, és már csak ritkábban néz ilyesmit, mintegy felelevenítendő az ősi érzést, a félelmet.

Ha valaki nagyon szereti az ilyesmit, nem válhat ő maga is később agresszívabbá?

- Nem hiszem, hogy ez összefügg. A lényeg tehát az, hogy az ember nagyon tart a haláltól, és próbálja elutasítani, de valahol meg is akarja ismerni, hiszen tudja, hogy előbb-utóbb vele is meg fog történni. Ez egy természetes szükséglet, és nincs köze sem az agresszivitáshoz, sem a perverzióhoz.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását