2024. április 29. - Péter

Nyakunkon a tojásnap

A tojás sokszor kerül az érdeklődés középpontjába. Az egyik legfontosabb, sokoldalúan felhasználható élelmiszerünk, ugyanakkor tudósok vizsgálják és "gyártanak" időről időre érvényes, majd megdőlt filozófiát fogyasztásával, felhasználásával kapcsolatosan.
2007. október 9. kedd 11:01 - Hírextra

Mindeközben a tojás szilárdan tartja magát a konyhaművészet minden területén, és karrierje valójában soha nem hanyatlott. A "minden napra egy tojás" óhaj nem csak a mesében érvényes. Világszerte csaknem öt és fél milliárd, nálunk ebből 15 millió millió tyúk "gondoskodik" arról, hogy a kívánság beteljesüljön. Ez is indokolja a nemzetközi döntést, hogy 1999 óta tojás világnap is van, minden év októberének második péntekjén.

- Háromnapos tojásfesztivált hirdettünk meg ez alkalomra - tudatja Földi Péter, a Baromfi Terméktanács titkára, s az ünneplést további indítékokkal is magyarázza: - A fogyasztók figyelmét szeretnénk felhívni erre a rendkívül értékes, biológiailag tökéletes táplálékra, ami amellett, hogy még mindig olcsó, sok vitamint, fehérjét, ásványi anyagot tartalmaz, emiatt étrendünk nélkülözhetetlen része.

- Az olcsóságát talán nem kellene éppen most hangsúlyozni, mikor kéretlen jövőbelátók jóslata szerint a normál körülmények között 20-25 forintos tojás ára elérheti az 50 forintos darabárat is.

- Mi ezt semmiképpen nem szeretnénk, s reméljük, hogy nem is következik be! - kapjuk a megnyugtatónak szánt szavakat a titkártól, aki azért elismeri: van némi valóságalapja a jövendölésnek. És, hogy ez mi? A baromfi neveléséhez szükséges takarmány rendkívüli drágulása. Ez vonatkozik a gabonafélékre és a szójára is. A változó, gyakran szeszélyes időjárás nem kedvezett a takarmánynövényeknek és ez ma már világjelenség. A kevesebb takarmánynövény iránti kereslet viszont nagymértékben megnőtt, mivel üzemanyagként is hasznosítják, főként a kukoricát és a szóját. Ezen kívül Kína és India lakossága is "rákapott" fogyasztásukra, az eddig egyeduralkodó rizs mellett. A piaci törvények szerint a kereslet ilyen mértékben történő növekedése természetszerűen vonta maga után az áremelkedést is.

Magyarországon korábban jellemző volt a túltermelés kukoricából, búzából, az idei termés azonban (az előrejelzések szerint) a hazai szükségletet sem fedezi. A tojás árának emelkedése - bár eddig még nem volt drasztikus - ezekkel az okokkal magyarázható. Ehhez még hozzájárul a csomagolóanyag 20-25 százalékos drágulása is, márpedig a tojást kötelező csomagolni, - annak ellenére, hogy a természet eredendően "becsomagolta".

- Ne csak az árról beszéljünk, hiszen az EU tojás iránti kitüntető figyelmének alapvetően nem ez az oka.

- Abba sok egyéb fontos dolog belejátszik! A tojás forgalomba hozatalának szabályai rendkívül szigorúak és szabályozottak. Minden tétel tojásnak azonosíthatónak kell lennie, vagyis kísérő dokumentumaiban fel kell tüntetni származási helyét, termelési módját is. Ezért kötelező a tojásokon a regisztrációs számok szerepeltetése, melyek közül az első számjegy a termelőhelyet jelöli (amiből az is kiderül, hogy szabadon tartott, vagy ketrecben nevelt baromfitól származik a tojás). A második betűjel az országra, a származási helyre utal. Import esetében a tagországok közötti forgalomban is kötelező a regisztrációs szám használata. A szigor ellenére is előfordul anonim tojás - tudjuk meg Földi Pétertől.

A kistermelők esetében más szabály érvényesül. Aki 50 tyúknál nem nevel többet, annak nem kötelező regisztrálni a tojásokat, de azokat csakis a termelő árulhatja és csak azon a telephelyen, ahol a tyúk megtojta azokat.

- Éveken át azt hallottuk, láttuk is a piacokon, boltokban, hogy rengeteg a tojás, túltermelés van egész Európában. Akkor most mesterséges a pánikkeltés, vagy valóban "sztrájkolnak" a tyúkok?

- Egy időben, főként 2004 környékén valóban a túltermelés volt jellemző, de ez - úgy tűnik - már "lecsengett", így a kínálat valóban csökken.

Magyarország közismerten nagy tojásfogyasztó, az egy személyre jutó fogyasztás szempontjából a világ élvonalába tartozik, hiszen évente 300 tojás jut egy magyarra. Az uniós csatlakozás óta növekszik a behozatal, a tojásforgalom 20 százalékát ez adja. Sokféle tojás van forgalomban, ionizált, ultraibolya sugarakkal kezelt, ózonos és bio-tojás is kapható a piacokon. Ez utóbbi rendkívül drága, a normál tojás árának kétszerese, mert nagyok az előállítási költségei.

Azt is figyelembe kell venni, hogy a piacon 30 forintos tojásért csak 18 forintot kap a termelő, aki legtöbbször egy személyben a kereskedő is. A tojás eladóját 20 százalék forgalmi adó is terheli. Mindent egybevetve nem könnyű elérni, hogy mindenki jól járjon, a termelő, a kereskedő is megtalálja számítását és a fogyasztó is elfogadható áron jusson ehhez a nem ok nélkül kedvelt és favorizált termékhez.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását