2024. május 21. - Konstantin

Kidolgozzák a stratégiát

A hosszú távú nemzetstratégia kidolgozásáról is tárgyal a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma (KMKF), amelynek gazdasági albizottsága a határon túli magyarokat érintő költségvetési kérdésekkel is foglalkozott keddi budapesti ülésén.
2007. október 9. kedd 18:17 - Hírextra

"Olyan nemzetstratégia kimunkálása folyik, amely az üzleti életet, a politikát, a kormányzatot, az önkormányzatokat, a parlamentet, a civil életet és a tudományt is bekapcsolja" - nyilatkozta az MTI-nek Matolcsy György, KMKF gazdasági albizottságának társelnöke.

Mint mondta, Magyarországnak nincs 2025-ig szóló nemzetstratégiája. Hozzátette: a KMKF az egyik fórum, ami ennek kidolgozására, az ehhez szükséges vélemények kialakítására alkalmas lehet.
A fideszes politikus tájékoztatása szerint a KMKF gazdasági albizottságának ülésén azt kérték a határon túli magyar képviselőktől, ismertessék azokat a javaslataikat, amelyeket még be lehet építeni a jövő évi költségvetésbe. Kérdésre válaszolva Matolcsy György hozzátette: nemcsak a Szülőföld Alapról van szó ebben az esetben, hanem például minden olyan alapítványról, amelyben költségvetési pénz van.

Baráth Etele, a KMKF gazdasági albizottságának másik társelnöke a határszakaszok mentén 2007-2013 között kialakítandó fejlesztésekről szólva arra hívta fel a figyelmet, hogy minden határszakasz más együttműködést igényel. Így például vannak európai uniós határszakaszok, EU-n belüli, de a schengeni egyezmény hatálya alá nem tartozó, illetve EU-s és nem uniós határok.

"Minden határszakasz másféle együttműködést igényel, de mindegyik együttműködési formának biztosított a költségvetési feltétele" - tette hozzá a politikus. Baráth Etele ezzel összefüggésben megjegyezte: az érintett országokkal folyamatos a gazdasági együttműködés.

Matolcsy György a KMKF gazdasági bizottságának ülését értékelve kitért arra, hogy a Kárpát-medencei magyar képviselők egyrészt az 1920 előtti közlekedési vonalak visszaállítását várják "egy egységes magyar Kárpát-medencei tér érdekében", másrészt a globális, XXI. századi lehetőségek beépítését a magyar-magyar együttműködésbe.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását