2024. április 29. - Péter

Nem alszanak eleget az amerikaiak

Az éjszakába nyúló tévézés és internetezés miatt egyre kevesebbet alszanak az amerikaiak - közölte az Egyesült Államok betegségmegelőzési és -ellenőrzési központja csütörtökön. A szakemberek figyelmeztetnek, hogy a kialvatlanság káros mentális és fizikai
2008. február 29. péntek 19:21 - Hírextra

A krónikus alváshiány kapcsolatba hozható az elhízással, a cukorbetegséggel, magas vérnyomással, szélütéssel, a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel, a depresszióval, dohányzással és a túlzott alkoholfogyasztással is.

A központ szakemberei négy államban 19.589 felnőttet kérdeztek ki. Az emberek tíz százaléka a megelőző hónap minden egyes napján kevesebbet aludt a számára szükségesnél, 38 százalékuk pedig legalább hét éjszakán pihent kevesebbet. A megkérdezetteknek csak 30 százaléka volt elégedett alvásidejével.

Az intézmény külön vizsgálatokban gyűjtött nemzeti adatokat is közzétett, amelyek szerint 1985 és 2006 között minden felnőtt korosztályban emelkedett azok száma, akik hat órát vagy annál kevesebbet alszanak naponta.

A Nemzeti Alvás Alapítvány 7-9 óra alvást javasol a felnőtteknek, 9-11-et az 5-12 éves gyerekeknek, a tizenegy és tizenhét év közti kamaszoknak pedig nyolc és fél-kilenc és fél órát.

A vizsgálatot vezető Lela McKnight-Eily viselkedéskutató szerint az egyre rövidülő alvásidő hátterében az életmód megváltozása áll. A túl sok televíziózás és számítógépezés mellett az alvás szinte a hétvégék luxusává vált.

Az Egyesült Államokban 50-70 millió a krónikusan alváshiányos vagy alvászavarral küzdők száma . A fiatalabb felnőttekre életvitelükből adódóan még inkább érvényes a negatív tendencia.

A szakemberek azt javasolják, hogy a kevest alvók keressék fel orvosukat, hogy kiderüljön: betegség vagy csak rossz szokás miatt szenvednek alváshiánytól.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását