2024. május 16. - Mózes, Botond

Csak a katonaság tud kormányozni

Mianmarban a katonaság az egyetlen szervezet, amely kormányozni képes, a délkelet-ázsiai országban ezért kiegyezésre van szükség az ellenzék és a kormányzat között - mondta Li Hszien Lung szingapúri kormányfő kedden Budapesten az MTI kérdésére.
2007. október 9. kedd 19:27 - Hírextra

Ismerjük a problémát, de nem tudjuk, hogyan lehet kiegyezést elérni Mianmarban. A kormányzásra az országban egyedül képes katonaság és a többi csoport között olyan megegyezésnek kellene születnie, hogy az ellenzék részt vehessen a kormányzásban - jelentette ki a szingapúri kormányfő a Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel közösen tartott sajtóértekezletén.
Li Hszien Lung hivatalos látogatáson tartózkodik Budapesten.
A szingapúri kormányfő kiemelte: a megegyezést szorgalmazza az ENSZ különmegbízottja is, ebben pedig a tagállamok támogatják őt. Magyarországnak a világszervezet tagjaként szintén az a feladata, hogy közelebb hozza a feleket egymáshoz - tette hozzá.

További kérdésre válaszolva Li Hszien Lung hangsúlyozta: nem hiszi, hogy szingapúri bankok a mianmari katonai junta illegális pénzeit kezelnék.

Gyurcsány Ferenc a témában hangsúlyozta: Magyarország elítéli a mianmari vezetés erőszakos fellépését a békés tüntetők ellen, és egyetért a szankciók szigorításával. Ugyanakkor a szankciók alkalmazásakor tekintettel kell lenni a mianmari lakosságra is - jegyezte meg.

A magyar miniszterelnök szerint kicsi az esélye annak, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa a katonai juntát elítélő határozatot fogadna el. Az Európai Unió azonban szerinte többedszer bizonyította, hogy képes a közös fellépésre egy ilyen fontos kérdésben.

Arra a kérdésre, hogy Magyarország segítené-e Mianmar demokratizálását, a Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta: Magyarország a részvételével alakított demokráciaközpont keretén belül képes közvetítő szerepet játszani, illetve közreműködni a demokratikus normák terjesztésében.

Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke hétfőn az MTI-nek elmondta: Magyarország kész segíteni Mianmar demokratizálódását, ha ilyen folyamatok indulnak el a délkelet-ázsiai országban.

Mianmarban szeptember végén kezdődtek tömegdemonstrációk az országot vezető katonai junta ellen. A kormányzat katonai erőszakkal próbálja megfékezni a tüntetéseket. Ellenzéki csoportok szerint eddig hatezer embert fogtak el a tüntetések leverése után, a halottak száma elérheti a kétszázat. A junta tíz halálos áldozatot ismer el.

Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Franciaország a múlt pénteken Mianmarral kapcsolatos nyilatkozatot terjesztett be az ENSZ BT-ben, miután Ibrahim Gambari, a világszervezet különmegbízottja beszámolt ottani útjának eredményeiről. A nyugatiak kezdeményezését a BT több tagja támogatja, de Kína számos kiegészítésre tett javaslatot.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását