2024. április 27. - Zita

Újabb ékes bizonyíték a Gyurcsány-kormány alkalmatlanságára?

A Fidesz szerint az Európai Bizottság szerdai döntése újabb ékes bizonyítéka a Gyurcsány-kormány alkalmatlanságának; ezt a párt szóvivője azt követően mondta, hogy az Európai Bizottság szerdai ülésén jóváhagyását adta ahhoz, hogy Szlovákia 2009. január el
2008. május 7. szerda 17:19 - Hírextra

A Fidesz szerint a brüsszeli bizottságnak ez a döntése "újabb, ékes bizonyítéka a Gyurcsány-kormány alkalmatlanságának, egy újabb ékes bizonyítéka annak, hogy minden egyes perc, amit a jelenlegi kormány hivatalában tölt, az hatalmas károkozást jelent Magyarország számára" - fogalmazott Szijjártó Péter szerdán, sajtótájékoztatón, Budapesten.

A politikus szerint nem volt olyan régen, amikor Magyarország még a régió éllovasa volt, ám mára a kontinens sereghajtója lett a Gyurcsány-kormány tevékenysége miatt.

A Fidesz szóvivője felhívta a figyelmet arra, hogy a szocialista kormány tagjai, miniszterelnökei az elmúlt években több alkalommal tettek nyilatkozatokat az euró bevezetésével kapcsolatban. Így felidézte Medgyessy Péter 2002. szeptemberében, majd 2003. júliusában tett nyilatkozatait, miszerint 2007-ben, illetve 2008-ban bevezethető lesz az euró.

Szijjártó Péter hozzátette: hasonlóképpen nyilatkozott a szocialisták korábbi pénzügyminisztere, László Csaba, valamint 2004. októberében a mostani miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc is. Szijjártó Péter szavai szerint Gyurcsány Ferenc akkor azt mondta: az euró 2008-ban bevezethető lesz, és nincs szükség megszorításokra.

"Az azóta eltelt események ismeretében ennek a nyilatkozatnak és a nyilatkozónak a hitelessége elég erőteljesen megkérdőjelezhető, hiszen 2004 októbere óta bebizonyosodott, hogy az euró Magyarországon 2008-ban nem vezethető be, és az is bebizonyosodott, hogy megszorítás megszorítást követett" - fogalmazott Szijjártó Péter.

Mint mondta, a kormányzati alkalmatlanság, a kormányzati hazudozás most már nem csak a gazdasági mutatószámokban látható, hanem a mindennapi életben is érezhető lesz. Sajnos 2009-ben nem Magyarország, hanem Szlovákia vezetheti be az eurót - tette hozzá Szijjártó Péter.

A brüsszeli bizottság szerdán jóváhagyását adta ahhoz, hogy Szlovákia 2009. január elsején bevezesse az eurót. Szlovákia teljesítette az euró bevezetéséhez szükséges szigorú kritériumokat - jelentette be Joaquín Almunia, az unió pénzügyi biztosa.

Az Európai Bizottság ezek után felkéri az unió tagországainak pénzügyminisztereit és vezetőit, hogy hagyják jóvá júniusi vagy júliusi tanácskozásukon Szlovákia tagfelvételét.

A bejelentéssel egyidejűleg az Európai Központi Bank "komoly aggodalmának" adott hangot amiatt, hogy Szlovákia tartósan képes lesz-e teljesíteni az eurózónabeli tagság feltételeit.
Szlovákia lesz az euróövezet 16. tagja.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását