2024. április 29. - Péter

Viselkedésrendőrség a Szent Márk-téren

Viselkedés- és viseletrendőrséget állított fel Velence a déli hőségben meztelen felsőtesttel mászkáló férfiak és más helytelenül viselkedők ellen. A rendőrség vezetője egy nő.
2007. október 8. hétfő 09:36 - Hírextra

A városatyák hetven civil "rendőrt" vezényeltek a Szent Márk-térre, akiknek az a feladatuk, hogy "megtanítsák viselkedni" a járókelőket. A nyugdíjasokból, diákokból, háziasszonyokból és gondolásokból álló önkéntes csapat parancsnoka a tősgyökeres velencei Maria Teresia Babanicas. A rikító narancssárga mellényes viselkedésrendőrség naponta órákon keresztül járja a Szent Márk-teret, hogy felvilágosítva a lakosságot és a turistákat, mit tekintenek "jó gyermekszobának" a Canale Grandén és mit nem. Emellett röplapokat osztogatnak, amelyek öt nyelven ismertetik a szabályokat.
Egyebek között hónapok óta tilos a világhírű piazzán és a Szent Márk Dóm környékén piknikezni. Tilos továbbá meztelen felsőtesttel járkálni, a templomokba túlságosan kivágott vagy nagyon rövid ruhákban belépni. Még kevésbé örülnek a lagúnák városában annak, ha járókelők szemetelnek, házfalakat összefirkálnak és a kövezetre vagy lépcsőkre lefekszenek pihenni. A városvezetés már hónapok óta kirakott tiltó táblákat - hiába.

Ezért aztán a "Szent Márk-tér angyalainak" - ahogyan az önkéntes csapatot becézik - az a feladatuk, hogy megtanítsák viselkedni a járókelőket. Babonicas asszony szerint az emberek általában azonnal szót is fogadnak és különösen a turisták megértőek. Ha valaki nem engedelmeskedik, az többnyire "bennszülött". Különösen nehéz esetekben az "igazi" rendőröket hívják segítségül, akik 25 és 250 euró közötti összegű pénzbüntetést szabhatnak ki.

A város vezetésének mindemellett egyáltalában nem az a célja, hogy szigorú legyen és súlyos büntetéseket szabjon ki. Ha azonban mégsem sikerülne megoldani a problémát, akkor a 270 000 lakosú lagúnák városa, amelyet évente több mint húsz millióan keresnek fel, veszíthetne vonzerejéből.

Ugyanezért rövidesen szorulni fog a hurok a Szent Márk-teret ellepő galambok nyakán is. Massimo Cacciari polgármester elrendelte, hogy a galambeledelt árusítók tűnjenek el a térről. Egy számítás nemrég kimutatta, hogy a madárürülék által okozott károk évente 275 eurójába - 70 ezer forintjába - kerülnek minden egyes velencei lakosnak.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását