2024. április 29. - Péter

Négy érem, közelebb az olimpia

A magyar csapat két-két arany- illetve bronzéremmel zárta a szentpétervári vívó-világbajnokságot: győzött a párbajtőröző Kulcsár Krisztián és a Nemcsik Zsolt, Szilágyi Áron, Lontay Balázs, Decsi Tamás összeállítású kardcsapat, míg harmadik lett a tőröző M
2007. október 8. hétfő 10:06 - Hírextra

A női tőrcsapat negyedik helyével már szinte biztosította olimpiai részvételét, a férfi párbajtőregyüttes a bronzérmével ugyancsak nagyon kedvező helyzetbe került a pekingi részvételt illetően, és jó pozícióban van a férfi kardválogatott is, amely a kvalifikációs listán - a Magyar Olimpiai Bizottság honlapja alapján - a 14. helyről a harmadikra jött fel. A női kardcsapat ugyanakkor meglehetősen távol került az ötkarikás szerepléstől, gyakorlatilag csak az egyéni kvalifikáció lehetősége maradt meg, erre leginkább Nagy Orsolyának van esélye.

Női párbajtőrben és férfi tőrben csupán egyéni versenyt rendeznek Pekingben, nemzetenként maximum ketten indulhatnak, eltérően a többi számtól, amelyben hárman. Előbbi szakágban Szász Emese áll biztató helyen, ugyanakkor Kulcsár Győző szövetségi kapitány a számolgatások eredményéről azt mondta, matematikailag még a többi magyar vb-résztvevőnek is van esélye. Férfi tőrben a realitást tekintve kevés az esély, legfeljebb a legutolsó zónaversenyről lehet eljutni az olimpiára.

Nébald György, a kardozók szövetségi kapitánya az MTI érdeklődésére többek között arról beszélt értékelésében, hogy férfi kardban inkább Nemcsik Zsolttól lehetett kiugró eredményt várni, a csapattól a közelmúlt eredményei alapján kevésbé.

"Ehhez képest Zsolt kikapott a 16 között a német Limbachtól, akivel az utóbbi időben kétesélyes asszókat vívott, négy nappal később viszont bevitte a csapatot a döntőbe. Most mindenki Szilágyi Áron berobbanásáról beszél, mert az ő szereplése teljesen váratlan volt és nagy visszhangot váltott ki, ugyanakkor Zsolt nélkül nem jött volna össze ez a nagy siker, minden fordulóban eredményesen vívott."

Nébald a női kardozókkal kapcsolatban úgy fogalmazott, náluk éppen az egyéni verseny sikerült egy kicsivel jobban, a csapat viszont gyengén teljesített.

"A tőr szakág maximálisan teljesített" - vélekedett Bernát Zoltán szövetségi kapitány. "A vb előtt azt mondtam, hogy a férfiaktól már az jó teljesítmény lenne, ha csapatban az első 12 közé kerülnének. Tizedikek lettek úgy, hogy a helyosztón a jóval erősebb oroszoktól kaptak ki, miközben mögöttük végeztek előkelőbben rangsorolt együttesek. A nők egyéni produkciója felülmúlta a várakozásokat. A csapatszereplést tartottuk szem előtt, így az egyéni siker csak bónusz volt. A válogatott bejutott a négy közé, ezzel szinte biztos, hogy ott lesz az olimpián".

Kulcsár Győző, a párbajtőrözők szövetségi kapitánya a vb előtti hazai sajtótájékoztatón azt mondta, reálisan két érmet vár, de azért szeretne négyet, közte egy aranyat. Végül is a győzelem, illetve még egy dobogós helyezés összejött, s ezek szállítóival, a férfi szakág képviselőivel összességében elégedett is volt. A férfi csapat bronzérmet érő szereplését követően kiemelte, hogy ezzel "nagyon megerősítettük helyünket az olimpiai kvalifikációs sorozatban", majd hozzátette, "nagyon nagy hibákat kellene ahhoz elkövetni, hogy ne jussunk ki az olimpiára".

A női párbajtőrözők teljesítményével kapcsolatban - mely elmaradt a várakozástól - többek között arról beszélt, hogy "sok bőrt lehúztak már ezekről a lányokról és mostanra egy kicsit elfáradtak", ráadásul kavarodást okozott a kvalifikációs pontszerzés kényszere. A csapatversenyt elemezve, a kiegyensúlyozott erőviszonyokra utalva kiemelte, "kikaptunk egy tussal a németektől, aztán megvertük a világbajnokot és az Európa-bajnokot".

"Most majd minden versenyre el kell utaznunk, mégpedig nagy létszámban, mert nemcsak az a fontos, hogy nagyon jó eredményeket érjünk el, hanem az is, hogy másoktól pontokat vegyünk el" - fogalmazott a pekingi kvalifikációs esélyeket illetően.

A kapitány még hozzátette, saját számításai szerint Szász Emese helyzete kedvező, ő az élcsoportban van a rangsorban, de minden érintett addig fog küzdeni, amíg azt nem mondják nekik, hogy vége.
A vb-n a franciák szerepeltek a legeredményesebben (4 arany, 2 ezüst, 2 bronz), mögöttük az oroszok (2, 2, 1), a németek (2, 1, 3) és a magyarok (2, -, 2) végeztek.

A franciák kiemelkedően szerepeltek a csapatversenyek során, a lehetséges hatból öt döntőbe kerültek be, s ezek közül csak a magyarok elleni férfi kardfinálét veszítették el.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását