2024. május 14. - Bonifác

Szerszámhasználó madarak

Első ízben rögzítettek apró kamerákat új-kaledóniai varjakra, hogy lefilmezzék nevezetes eszközhasználatukat, például azt, miként piszkálják ki ágakból készült horgokkal a fakéreg repedéseiből az ízletes lárvákat.
2007. október 6. szombat 11:18 - Hírextra
A mostani felvételek fényt derítettek arra az újdonságra, hogy a madarak jól bevált szerszámaikat nem dobják el, hanem magukkal viszik a csőrükben, és később is használják. Könnyen keríthetnének új szerszámot, mégsem teszik.

Az új-kaledóniai varjak rendkívül rejtőzködő életet élnek, ezért tüzetes megfigyelésük csupán úgy volt lehetséges, hogy farktollaikra 2,2 centiméteres kamerákat erősítettek az oxfordi zoológusok.

Összesen 18 példány kapott kamerát, és mindaddig cipelte, amíg ki nem hullatta farktollát, nagyjából öt hónapon át. Ezen idő alatt a madarak hét és fél órányi értékes felvételt készítettek magukról és egymásról.

A világon még két olyan madárfaj ismert, amely eszközöket használ: a kaktusztüskével halászó Darwin-pinty és a kővel strucctojásokat feltörő dögkeselyű.

A kutatásról a Science című amerikai tudományos magazinban jelent meg beszámoló.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását