2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Mesterséges életet hoztak létre

Mesterséges kromoszómát készített egy amerikai tudós laboratóriumban létrehozott vegyi anyagokból, írta szombati számában a The Guardian című brit lap. Az így elkészített DNS-alapkövek segítségével új, mesterségesen létrehozott életformákat lehet előállít
2007. október 6. szombat 19:23 - Hírextra
A Guardian információi szerint a kutatást vezető Craig Venter az elkövetkező hetekben, de lehet, hogy már hétfőn bejelenti a tudományos áttörést. Venter, aki az emberi génkészlet dekódolásával tett szert hírnévre, "nagyon fontos filozófiai lépésnek" nevezte az eredményt: már nem csak olvasni tudjuk a genetikai kódokat, hanem írni is.

A húsz tudósból álló csoportnak már sikerült elkészíteniük a szintetikus kromoszómát, amit Mycoplasma genitalium névre kereszteltek, és később ültetnek be egy élő sejtbe. A várakozás szerint ez átveszi az irányítást a sejt felett, és lényegében új életformát hoz létre. A kutatók a Mycoplasma genitalium kórokozót használták fel a kísérletben: csak az életben maradáshoz feltétlenül szükséges építőköveket hagyták meg, minden mást a kutatók állítottak elő.

Venter már 1999-ben bejelentette tervét a mesterséges élet létrehozásáról, de etikai ellenvetések miatt megvárta egy etikai döntőbizottság döntését. Az amerikai tudós szerint jó szabályozással óriási pozitív hatása lehet a felfedezésnek: például segíthet a globális felmelegedés elleni küzdelemben, egy olyan baktérium létrehozásában, ami széndioxidot von ki a környezetből, de készíthetnek alternatív energiaforrásokat. Pár évvel ezelőtt a biológia fegyverek elleni védelem javítását hozta fel példának.

Egy kanadai bioetikai szervezet igazgatója a lapnak nyilatkozva elmondta: Venter egy "olyan alvázat hozott létre, amire bármit lehet építeni". Pat Mooney közölte: ezzel új gyógyszerek, de új biológiai fegyverek létrehozása előtt is megnyílhat az út.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását