2024. május 16. - Mózes, Botond

Kályhák a múzeumban

Új állandó kiállítással gazdagszik a győri Xántus János Múzeum. A készülő kályhatörténeti állandó kiállításról, a beruházás jelenlegi állásáról a helyszínen, Fruhmann Antal győri kályhásmester egykori lakóházánál és műhelyénél tájékoztatták szombaton a mú
2007. október 6. szombat 18:34 - Hírextra

Csécs Teréz, a múzeum igazgatóhelyettese a nyílt nap alkalmából az MTI érdeklődésére elmondta: az oktatási tárca Alfa programjából 38 millió forintot nyert az állandó kiállítás létrehozására pályázat útján a fenntartó Győr-Moson-Sopron megyei önkormányzat, amelyet ötmillió forintos önrésszel egészített ki.

A gyűjteménynek a hagyományos győri kályhásság utolsó képviselője, Fruhmann Antal lakóháza, az udvarban lévő műhelye és a telken most épülő új pavilon ad helyet.

Az érintett ingatlant a jó nevű kályhásmester végrendeletében a Xántus János Múzeumra hagyta. A felújított lakóházban a kályhásmesterség győri és Győr környéki történetét bemutató kiállítást rendeznek be. A műhely nem csupán kiállítóhelyként kapcsolódik a múzeumi együtteshez, hanem interaktív tevékenységek helyszíne lesz, ahol bemutatják majd a kályhaépítés folyamatát, s az agyagozást maguk a látogatók is kipróbálhatják.

A telekre új kiállítási pavilont emelnek, amelyben a Xántus múzeum jelenleg raktárban lévő kályhagyűjteménye kap helyet. A kollekciót - amely a XVII. század végétől a XX. század első feléig szemlélteti a kályhásipar fejlődését - szakemberek az ország legátfogóbb ilyen jellegű gyűjteményének tartják.

Tanai Péter muzeológus közlése szerint a legrégibb példányok az óriási barokk kályhák, amelyek kastélyok, rangos kúriák négyméteres belmagasságú termeinek díszei voltak. A XIX. századból már fürdőszobai kályha is tartozik a kollekcióba. A XX. század elejét pedig szecessziós, karcsú polgári kályhák reprezentálják.

Az egykor virágzó magyarországi kályhásművészetet bemutató állandó kiállítás a tervek szerint jövő ősszel nyílik meg. A nyílt nap látogatóinak bemutatták a múzeumi együttes különleges látványtermét is.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását