2024. május 14. - Bonifác

AZ MSZP bocsánatkérést követel Havas Szófiától

Az MSZP 56-os munkacsoportja bocsánatkérésre szólítja fel Havas Szófia szocialista képviselőt, amiért a HVG-nek azt nyilatkozta, hogy 1956 esetében nem szokott forradalomról beszélni, mert a börtönből kiszabadult nyilaskereszteseket nem tudná semmilyen mó
2007. október 6. szombat 09:30 - Hírextra
"Elvárjuk Havas Szófiától, kövesse meg mindazok emlékét, akik a magyar szabadságért és függetlenségért, a szociáldemokráciáért és a demokratikus szocializmusért küzdöttek, akik a munkástanácsokban és más forradalmi szervekben tevékenykedtek, akik támogatták a forradalmat, és segíteni akarták a társadalom megújulását. Kárhoztatjuk ezt a történelemhamisító nyilatkozatot, és elhatároljuk magunkat tőle" - írta pénteki közleményében Mécs Imre, 56-os halálraítélt, Donáth László, Horn Miklós, Puchert János és Vitányi Iván.

Szerintük Havas Szófia magánemberként azt gondol, amit akar, idézett szavaival azonban durván és igazságtalanul megsértette az egykori magyar társadalmat, különösen azokat, akik életüket áldozták, de megsértette képviselői esküjét is, amelyet az 1956-os forradalomban gyökerező III. Magyar Köztársaság alkotmányára tett.

Az MSZP-frakció 56-os munkacsoportja szerint Havas Szófia nyilatkozatával méltatlan támadás érte Angyal István, Bárány János, Szirmai Ottó, Gáli József és sok-sok társuk emlékezetét, akik közül többen Auschwitzból tértek haza.

Havas Szófia MSZP-s országgyűlési képviselő a csütörtöki HVG-ben azt nyilatkozta: "1956 esetében nem szoktam forradalomról beszélni, mert a börtönből kiszabadult nyilaskereszteseket nem tudnám semmilyen módon forradalmároknak nevezni. Ahogyan azokat a géppisztolyokkal köröző fiatalokat sem, akik ugyanúgy járták a házakat, mint 1944-ben zsidókra vadászva".

Havas Szófia az MTI-nek úgy reagált az munkacsoport felszólítására: "Nekik abszolút szívük joga, hogy ne értsenek egyet azzal, amit mondok, mint ahogy nekem is szívem joga, hogy mélységesen ne értsek egyet azzal, amit ők mondanak". A szocialista politikus azt mondta: "Egyébként kérjenek bocsánatot, ha úgy gondolják".

Havas Szófia arról is beszélt, hogy bár 15 éve van az MSZP-ben, számára teljesen ismeretlen a frakcióbeli 56-os munkacsoport. Hozzátette: "Az is nagyon furcsa számomra, hogy amióta Horn Gyula beteg, azóta igen jelentős mértékben föléledt ez a társaság, számomra nem ismert alakok".
Az MSZP-s politikus szerint nem sajtóbeli üzengetéssel kell rendezni a párttagok közötti egyet nem értést, ugyanakkor kijelentette: nem is tudja, és nem is hajlandó értelmezni az 56-os munkacsoport által felvetett kérdést.

Az elmúlt időszakban fővárosi közgyűlési képviselőként tevékenykedő Havas Szófia az összeférhetetlenség miatt lemondó Bakonyi Tibor mandátumát vette át a parlamentben, és szeptember 10-én tette le képviselői esküjét. A vele készített interjúban a HVG azt írta, hogy Havas Szófia édesapját, aki Horn Gyula bátyja volt, 1956-ban gyilkolták meg a felkelők.

Mécs Imre az MTI-nek azt mondta "roppantul sajnálja" Havas Szófiát emberileg, hogy édesapja meghalt, de úgy gondolja, hogy ezzel együtt sem engedhető meg, hogy így nyilatkozzon. Megjegyezte: Havas Szófia édesapja "egy szerencsétlen balesetben" halt meg 1956-ban, de Horn Géza tagja volt a filmgyár munkástanácsának, vagyis "a demokratikus szocializmusnak volt a híve, nem az árulóknak és az idegen hatalom kiszolgálóinak térfelén játszott".

Mécs Imre közölte: bízik abban, hogy a szocialista frakció is elhatárolja magát Havas Szófia kijelentésétől, és reméli, hogy már a hétfői MSZP-frakcióülés foglalkozik majd az üggyel, tekintettel arra, hogy Lendvai Ildikó frakcióvezetőnek már jelezték, szeretnék, ha ez a kérdés napirendre kerülne.

Szerinte "a kádárizmus legrosszabb idejére emlékeztet" Havas Szófia azon kijelentése, hogy furcsa számára "hogy amióta Horn Gyula beteg, azóta igen jelentős mértékben föléledt ez a társaság".

Mécs Imre hangsúlyozta: a jelenleg is kórházban ápolt Horn Gyulának javulást kíván, drukkol, hogy felépüljön, és tehetséges politikusnak tartja, aki sokat tett az ország javára 1988-89-ban, és alapvetően jó miniszterelnök volt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását