2024. április 26. - Ervin

Szállodai recesszió

Alig töltöttek el több éjszakát az év első nyolc hónapjában a szálláshelyeken a külföldi és a belföldi vendégek, mint tavaly ugyanekkor. A szálláshelyek árbevétele azonban 4 százalékkal nőtt - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal felméréséből.
2007. október 5. péntek 10:54 - Hírextra
Január-augusztusban 2,3 millió külföldi vendég 7 millió vendégéjszakát töltött el a magyarországi szálláshelyeken. A vendégek száma 1 százalékkal nőtt, a vendégéjszakáké 2 százalékkal csökkent 2006 azonos időszakához viszonyítva. A kempingekben 3, a háromcsillagos szállodákban és a panziókban 1 százalékkal nőtt, a többi szállástípusban azonban mérséklődött a külföldiek által eltöltött vendégéjszakák száma. A vendégek száma a kempingekben és üdülőházakban jelentősen - 9, illetve 5 százalékkal - a turistaszállókban és szállodákban csak kismértékben növekedett.

Az összesítésből kiderül, hogy az év első nyolc hónapjában a szálláshelyek 2,8 millió belföldi vendéget és 7,3 millió belföldivendég-éjszakát regisztráltak. A vendégek száma 2, a vendégéjszakák száma 3 százalékkal bővült az előző év azonos időszakihoz képest. A belföldivendég-éjszakák száma - a kétcsillagos szállodák, a turistaszállók és az üdülőházak kivételével - minden szállástípusban nőtt. A szállodákban a belföldivendég-forgalom összességében 5 százalékkal bővült. Az ötcsillagos házakban 31, a négycsillagosokban 21 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma.

A Balaton január-augusztusban is kiemelkedően teljesített: a vendégek száma 6, a vendégéjszakáké pedig 2 százalékkal nőtt. Ezt kizárólag a belföldivendég-forgalom növekedése okozta. Budapest továbbra sem éri el az előző év azonos időszakában elért teljesítményét: mind a vendégforgalom, mind a szállásdíjbevétel közel 3 százalékkal csökkent.

A kereskedelmi szálláshelyeknek összesen 161 milliárd forint árbevétele volt a vizsgált időszakban, ami 4 százalékos növekedést jelent. A szállásdíjbevétel 92 milliárd forint volt az év első nyolc hónapjában - ez 4 százalékos növekedést jelent a 2006-os adatokhoz képest.

A szálláshely- és vendéglátó-szolgáltatások ára 9 százalékos növekedett az egy évvel korábbihoz képest. Ezen belül a szálláshely-szolgáltatás csaknem 7 százalékkal került többe.

Január-augusztusban 17,6 milliárd forint értékben váltottak be üdülési csekket a különböző szolgáltatóknál, ebből 11,8 milliárd forint értékben a kereskedelmi szálláshelyek, 1,6 milliárd forint értékben a magánszálláshelyek fogadtak el üdülési csekket.

2007. augusztus 31-én 2936 kereskedelmi szálláshely, ezen belül 856 szálloda, 1135 panzió és 945 egyéb szálláshely (turistaszálló, ifjúsági szálló, üdülőház és kemping) üzemelt az országban.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását