2024. május 2. - Zsigmond

Négy disznó bánta Gyurcsány látogatását

Kartalra látogatott ma Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. Kétségtelenül a Népzenei találkozó és a Kukorica fesztivál között ez kiemelkedő eseménynek számít a községben. A Pest megyei településnek utoljára 2003 márciusában volt ilyen neves vendége. Akkor Pat
2007. október 5. péntek 17:50 - Malina Adrienn
Az ír politikus akkor szemmel láthatóan jól érezte magát a Galga menti nagyközségben, ahol részt vett egy disznóvágáson, ebédjét a helyi asszonykórus éneke kísérte, s maga is szimpátiát keltett mindazokban, akikkel találkozott, óvódástól kezdve az idős nénikig.

Akkor a média több napig taglalta az első uniós szabályoknak megfelelő disznóvágást és az elnök itt tartózkodásának körülményeit. Most a sajtó teljes kizárásával készültek a falusi „dzsemborira”. A közmunkások egész nap takarították az utcákat, tereket, hogy a lehető legszebb arcát mutassa Kartal.



Két esemény került megrendezésre a helyszínen. A község nemrég átadott Sportcsarnokában a délután folyamán szocialista polgármesterek találkozója volt. A baloldali városvezetők tanácskozásáról a miniszter úr és különítménye a Petőfi Sándor utcai Faluházhoz mentek át, ahol körülbelül 100-120 ember és a Pest megyei közgyűlés várta őket.

Honnan a név?
A község neve török eredetű nemzetségnévből (Cortul = sas) származik. A 10. században ugyanis a Kurszán-Kartal nemzetség központja volt a terület. A nemzetség őse Kurszán kündü, honfoglaló Árpád fejedelem társa volt. Ennek a nemzetségnek a neve őrződött meg mindmáig Kartal község nevében. A mai Kartal a kedvező természeti adottságok miatt már az újkőkorban lakott terület volt. A környékbeli ásatások és a Kiskartalon talált temetkezési hely is ezt bizonyítják.
Kovács László, Kartal polgármestere ügyesen úgy intézte a dolgokat, hogy ha már egy napra esik a két eseményt, akkor a miniszterelnök mind a két helyen jelen legyen.

Gyurcsány Ferenc délelőtt 11-kor még Budapesten közlekedési szakemberekkel folytatott egyeztetést a 48 pontos közlekedésbiztonsági javaslatról. A megbeszélésen részt vett Takács Albert igazságügyi és rendészeti miniszter és Bencze József országos rendőrfőkapitány is.

Ezután indult el a békés Galga menti faluba. Hogy miről szóltak a megbeszélések, milyen ügyeket intéztek, arról nincs információnk, de hogy jóllakjanak a vezetők, arról az újházi tyúkhúsleves, a csülkös töltött káposzta és a rétes megfelelő módon gondoskodott. A színvonalas műsorról pedig a Kartali Asszonykórus.

Úgy látszik Kartalon mindig a sertések bánják, ha egy-egy „nagy ember” a községbe érkezik. Valószínűleg a malacok nem látnak sok örömet az ilyen rendezvényekben, most éppen négy, jól megtermett hízó esett áldozatul a miniszteri látogatásnak. A disznóságok úgyis mindig kiderülnek, gondolhatják az emberek.

Ha négyévente kerül sor ehhez hasonló eseményekre, akkor most 2011-ig minden malac nyugodtan lehet az ólban és élhet tovább a moslékon. Hogy legközelebb kinek a vacsorái lesznek, azt még homály fedi, mint ahogy a mai kartali nap jelentőségét is.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását