2024. április 26. - Ervin

Elítélték a rendőri akciót

A baszk Batasuna szervezet pénteken elítélte a párt vezetői ellen végrehajtott csütörtöki rendőri akciót, amelynek során a szeparatista mozgalom szinte minden vezetőjét, összesen 23 embert vettek őrizetbe a rendőrök az észak-spanyol Segura városában.
2007. október 5. péntek 18:42 - Hírextra
A betiltott párt egyik vezetője, Pernando Barrena, aki csak azért van még szabadlábon, mert nem ment el a párt csütörtöki gyűlésére, azt mondta, a hatalmon lévő szocialista kormány bosszúból, a márciusi választások előtti politikai előnyszerzés miatt tartóztatta le a baszk függetlenségéért harcoló Batasuna vezetőket. A baszk szeparatisták péntekre tömegtüntetéseket hirdettek meg tiltakozva a letartóztatások ellen.

Barrena szerint a kormányfő, Jose Luis Rodriguez Zapatero és a belügyminiszter, Alfredo Perez Rubalcaba személyes bosszúja volt a csütörtöki rajtaütés a baszk szeparatista ETA-val folytatott tavalyi tárgyalások sikertelensége miatt. A Batasuna párt szinte egyetlen szabad lábon maradt vezetője szerint a szocialista kormány akciója mögött politikai előnyszerzés is áll, így akar a választóknál jó pontokat szerezni a jövő márciusi választások előtt. Barrena a baszk San Sebastianban, a börtön épülete előtt nyilatkozott újságíróknak, majd az északír Sinn Fein (a Londontól elszakadni kívánó és Írországgal egyesülni óhajtó párt, amelyet az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) politikai szárnyának tekintenek) két tagjával együtt meglátogatta a Batasuna június óta fogva tartott első számú vezetőjét, Arnaldo Otegit.

A Batasuna baszk szeparatista párt 23 vezető tagját tartóztatta le a spanyol rendőrség Segura városában csütörtökön. A párt tagjait az ETA pénzügyi támogatásával vádolják. Az elfogott vezetők közt van Joseba Permach, aki június óta a Batasuna fő szóvivője volt.

Az ETA júniusban hivatalosan is visszavonta a fegyverszünetet, amit már tavaly decemberben megtörtek a madridi repülőtéren történt robbantással. Az ETA több mint 800 embert ölt meg a négy évtized alatt, amióta a baszk területek önállóságáért harcol. A Batasuna pártot 2003-ban tiltották be, mert nem volt hajlandó elítélni az erőszakot és megszakítani kapcsolatait az ETA-val.

A Batasunát Spanyolország, az EU és az Egyesült Államok terroristaszervezetként tartja számon.

Az ETÁ-t az ENSZ, az EU az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Kanada tekinti terrorszervezetnek.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását