2024. május 5. - Györgyi

Nem nyugszanak a túszok

Nem fogadják el az ügyészség döntését és úgynevezett pótmagánvádat nyújtanak be a Széna téri túszejtés sérültjei. A Fővárosi Főügyészség a napokban azt állapította meg, hogy nem történt bűncselekmény a rendőri fellépés közben, a sérültek ügyvédje szerint
2007. október 5. péntek 18:51 - Hírextra
A Széna téri túszejtés közben a rendőrök fegyveréből kilőtt golyó miatt megsérült ügyfelek ügyvédje még szeptember elején nyújtott be egy beadványt az ügyészségnek. Ebben azt kérték, hogy vizsgálják felül az egyenruhások fegyverhasználatát, nem történt-e bűncselekmény a fellépésük közben. Az ügyészség azonban kedden elutasította ezt mondván, a rendőrök nem szegtek semmilyen, a foglalkozásukhoz tartozó szabályt sem az aktív magatartásukban, sem mulasztásszerűen.

Magyar György, a sérültek ügyvédje pénteken a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy vannak szakmai kételyeik, megítélésük szerint ugyanis nem is vizsgálták ki teljes körűen a kérdést. A sérülteket például csak a történtek után közvetlenül, a kórházban kérdezték meg, azóta nem. Az ügyvéd szerint két bűncselekmény gyanúja is felmerülhet, egyrészt a foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetésé, másrészt pedig a maradandó fogyatékosságot eredményező gondatlan súlyos testi sértésé. Éppen ezért úgynevezett pótmagánváddal élnek. Ez tulajdonképpen annyit jelent, hogy ők maguk fogalmazzák meg a vádat és már a bíróság dolga dönteni az ügyben, az ügyészség közreműködése nélkül. A pótmagánvád beadására 60 napjuk van.

Magyar György elmondta azt is, hogy az ügyészi mellett a rendőrségen is folyt vizsgálat. Annak azonban már nem bűncselekmény esetleges tényét, hanem azt kellett megállapítania, hogy a rendőri akció törvényes, arányos és szakszerű volt-e. Az első vizsgálat szerint minden rendben volt, ezt azonban a sérültek akkor megfellebbezték. Ezután Szabadfi Árpád, az országos főkapitány helyettese is azt mondta, hogy új vizsgálatra van szükség. A megismételt vizsgálat során mindent rendben találtak, ezt azonban újra megfellebbezték a sérültek. Az Országos Rendőr-főkapitányságon ezzel kapcsolatban mindössze annyit mondtak, hogy az ügyet 2017-ig titkosították. Magyar György közölte, hogy erről ők még nem kaptak semmilyen határozatot.

A budai Széna téri bankfiókba május 4-én, délután lépett be egy támadó, aki ki akarta rabolni a pénzintézetet. Miután azonban a rendőrök - rövid idő alatt - megérkeztek a rabló túszul ejtett három ügyfelet, ötmillió forintot követelt és azt, hogy szabadon elmehessen. A túszejtés végül a kommandósok rohamával ért véget: a támadót hat lövéssel megölték, eközben azonban megsérült a túszul ejtett férfi és az egyik nő is.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását