2024. március 29. - Auguszta

Csókolni tanul az arcátültetett nő

Két évvel azután, hogy átesett a világon első arcátültetési műtéten, a francia Isabelle Dinoire rövidesen ismét képes lesz csókolni. "Minden nap gyakorolja" - írja Noelle Chatelet az asszonyról szóló, Franciaországban megjelent "Dinoire csókja" című könyv
2007. október 5. péntek 13:16 - Hírextra

Torz arcával Isabelle Dinoire sem beszélni, sem rendesen enni nem tudott. 2005 novemberben Amiens-ben orvosok a világon első arcátültetési műtéttel pótolták a hiányzó részeket. A donor egy agyhalált szenvedett asszony volt.

A szerencsétlenséget követően nem tudta elviselni, hogy akár csak rátekintsenek. Arca szörnyetegéhez hasonlított, kilátszott az orrcsontja, ami csontvázra, a halálra emlékeztette őt. Azt gondolta, hogy arca javíthatatlanul tönkrement és vége az életének. Ekkor javasolták neki az orvosok a transzplantációt.

Ezt hosszú várakozási idő követte. November 26-án azután arról értesítették, hogy egy agyhalált szenvedett asszony szülei beleegyeztek lányuk arca egyes részeinek az átültetésébe. A műtét után hihetetlenül szerencsésnek érezte magát. "Soha nem fogom elfelejteni az a pillanatot. Úgy éreztem, mint aki új életre született" - mondta Isabelle az írónőnek.

Nehéz idők következtek azonban, amikor az új arcot el kellett fogadnia. A legnehezebb azt volt megszoknia, hogy szájának belseje azelőtt másvalakié volt. Borzasztónak érezte. Meglepetést okozott neki az is, hogy hirtelen egy szőrszál nőtt az állán, ami azelőtt soha nem fordult elő.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását