2024. április 24. - György

Alakítsanak koalíciót

Az ukrán államfő, Viktor Juscsenko pénteken javasolta, hogy a két nyugati orientációjú párt kezdjen egymással koalíciós tárgyalásokat. Ez a két párt az elnök saját pártja és a Julia Timosenko ex-kormányfő vezette blokk, amelyek együtt a szavazatok 45 száz
2007. október 5. péntek 18:19 - Hírextra
Timosenko pártja, a BJuT 30 százalékkal a második helyre került, az államfőé, a Mi Ukrajnánk 14 százalékkal a harmadikra, de együtt többségük van. Az első helyen a Viktor Janukovics ügyvezető kormányfő vezette oroszbarát Régiók Pártja végzett 34 százalékkal.

Juscsenko elnök szerdán jól összezavarta az elemzőket, mert akkor nagykoalíciót javasolt ősellenségének, Janukovicsnak a részvételével. Egyes megfigyelők szerint Juscsenko a nagykoalícióval talán azt szerette volna elérni, hogy se Janukovics, se Julia Timosenko ne lehessen kormányfő. Mindkettő ugyanis riválisa lehet neki a 2010-es elnökválasztáson.

Az államfő azt is javasolta, hogy a Moszkva-barát Régiók Pártja is kapjon vezető posztokat a parlamentben, sőt esetleg a kormányban is. Az ilyen békülési gesztus talán elejét veheti annak, hogy a nagyon erős ellenzék megbénítsa a parlamentet, mint az előző hónapokban tette, illetve újabb választást provokáljon ki.

De mind Timosenko blokkja, mind az államfő pártja elutasította az ügyvezető kormányfő pártjával való együttműködést.

Ukrajnában szeptember 30-án voltak előrehozott parlamenti választások. A szavazást az államfő írta ki, előzőleg feloszlatva a parlamentet, mert Janukovics kormányfő pártja nagy pénzekkel ellenzéki képviselőket bírt rá a kormánypártba való átülésre, és a kormánykoalíció így elérhette volna az alkotmánymódosításhoz szükséges többséget.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását