2024. május 2. - Zsigmond

"100 magyar családból 60 szegény"

A lakosság gazdasági várakozásai rosszabbak, mint nyáron voltak. Tíz megkérdezettből hat számít ugyanis arra, hogy saját háztartásának pénzügyi helyzete kedvezőtlenebb lesz egy év múlva, mint most, és ugyanennyien számítanak az ország gazdasági helyzeténe
2007. október 5. péntek 10:45 - Hírextra
A Szonda Ipsos és a Figyelő "Hogylét" mutatója szerint a lakosság jelenlegi helyzetét hasonlóan írja le, mint negyed évvel ezelőtt. A megkérdezettek 71 százaléka jellemezte azt úgy, hogy szűkösen, de megélnek jövedelmükből. Ennél jobb helyzetről a megkérdezettek 13 százaléka, rosszabbról 14 százaléka számolt be.

A megkérdezettek nagyjából egytizede számít arra, hogy javul majd a helyzetük a következő év során, miközben csaknem 60 százalék háztartása pénzügyi helyzetének visszaesésétől tart. A lakosság egyharmada nem számít változásra ezen a téren. Nyáron ugyan átmenetileg csökkent a pesszimisták aránya, de azóta, ismét növekedett - olvasható a felmérésben.

A pesszimista várakozásoknak megfelelően a túlnyomó többség - több mint 90 százalék- nem tervezi a következő hat hónap során nagyobb értékű fogyasztási cikk vásárlását. Akárcsak júniusban, most is mindössze 7 százalék nyilatkozott ezzel ellentétesen.

Minden második válaszadó úgy látja, az ország gazdasága komoly válságban van. A márciusban és júniusban készült felmérések során valamivel kevesebben vélekedtek így. Dinamikusan fejlődőnek csak százból egy magyar látja a gazdaságot.

A legnagyobb változás a negyedévvel ezelőtti felméréshez képest a gazdasági helyzet várható alakulásával kapcsolatos. Jelenleg a válaszadók csaknem 60 százaléka tart attól, hogy a következő 12 hónap során romlik az ország gazdasági helyzete, míg a korábbi felmérésekben 8-9 százalékkal kevesebben vélekedtek így. Ezzel párhuzamosan a márciusi több százalékkal csökkent azok aránya, akik optimisták e tekintetben.

A negatív gazdasági közhangulatra jellemző, hogy a válaszadók szerint 100 magyar családból 60 szegény.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását