2024. április 19. - Emma

Gyurcsány kiáll Sólyom mellett

Gyurcsány Ferenc és a kormány kiáll Sólyom László köztársasági elnök mellett. Ezt Daróczi Dávid kormányszóvivő közölte szerdán az MTI-vel. A Norvégiában tartózkodó miniszterelnök szavait tolmácsolva a kormányszóvivő azt hangsúlyozza: a miniszterelnök mély
2007. október 3. szerda 19:01 - Hírextra

A kormányszóvivő közleményében úgy fogalmaz: "a magyar kormány szerint a szlovák nyilatkozat hangneme, stílusa és tartalma egyaránt alkalmatlannak tűnik arra, hogy a két ország viszonyát érintő kérdéseket megfelelő módon kezelje". Gyurcsány Ferenc sajnálatosnak tartja azt is, hogy három és fél évvel az Európai Unióhoz történt csatlakozás után még mindig van lehetőség olyan félreértelmezésekre, amelyek a szlovák kormány nyilatkozatából és annak szóhasználatából kitűnni látszanak - írja Daróczi Dávid.

A miniszterelnök reményét fejezte ki, hogy Magyarország és Szlovákia között nincsenek olyan kérdések, amelyeket ne lehetne higgadt hangnemben, az európai normák szerint, és a közös érdekekre építve megvitatni és megoldani - olvasható a kommünikében.

A kormányszóvivői közlemény Robert Fico szlovák kormányfő kijelentéseire reagált, aki szerdán Pozsonyban azt mondta: a Szlovák Köztársaság nem fogja elnézni, hogy valaki csak úgy átlépje az államhatárt és egy magánlátogatás keretében bírálja a hivatalos szlovák szerveket. (Sólyom László köztársasági elnök kedden egy civil szervezet meghívására a szlovákiai határvárosban, Révkomáromban járt).

"A Szlovák Köztársaság kormánya egy független ország kormánya, s egyszerűen nem engedhetjük meg, hogy más országok, különösképpen Magyarország legfőbb közjogi méltóságai Szlovákia délvidékén úgy viselkedjenek, mintha Magyarország északi területén tartózkodnának" - fogalmazott Fico hozzátéve, hogy a magyar köztársasági elnök nem a Szlovák Köztársaság délvidékén élő polgárainak a köztársasági elnöke. Fico ezért elvárja, hogy a jövőben a látogatásokra a protokoll szabályai és a diplomáciai szokásrend szerint kerüljön sor.

A TASR és a SITA szlovák hírügynökségek jelentéseiben egy olyan, nehezen értelmezhető félmondat is szerepel, amely úgy is értelmezhető, hogy hasonló diplomáciai szabálytalanság esetén akár a magyar államfő kitiltása is megtörténhet. "...hogy a Magyar Köztársaság elnöke ki legyen tiltva abba a térségbe, ahová tartozik, már ami a szlovákiai magán- vagy hivatalos látogatásokat illeti" - hangzik az értelmezhetőség határán mozgó félmondat.

Robert Fico előtt a koalíciós partnerpárt elnöke, az a Ján Slota is felháborodva emelte fel szavát a magyar államfő látogatása ellen, akinek szélsőséges nacionalista és idegengyűlölő megnyilvánulásai miatt a Fico vezette Smer-Szociáldemokráciát az Európai Szocialisták Pártja (PES) szerdai döntése alapján továbbra sem tartja alkalmasnak arra, hogy visszavegye tagjai sorába.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

thurvj97
2007. október 4. 09:09
Hiba volt Feri. Most kellett volna sz..ban hagyni. egyébként a háttérben itt is a törpe van. Nem véletlenül kérte Sólyom a hazaérkezés után a találkozót Orbánnal.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását