2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Al-Fajed panasza elfogadhatatlan

Az Európai Emberi Jogi Bizottság elfogadhatatlannak minősítette Mohamed al-Fajednek Franciaország ellen benyújtott panaszát azzal kapcsolatban, hogy fia, Dodi 1997 augusztuséban Párizsban - Diana hercegnővel együtt - életét vesztette autóbaleset következt
2007. október 3. szerda 14:42 - Hírextra

A még 2002-ben benyújtott panaszában al-Fajed kifogásolja a francia hatóságok által elvégzett vizsgálatokat és a hatóságok eljárását fia halálát követően.

A bíróság álláspontja szerint a panaszos és a vizsgálóbírók közötti egyet nem értés "nem elegendő annak bizonyításához, hogy hiányosságok merültek fel a vizsgálatok lefolytatása vagy a panaszos fia halála körülményeinek megállapítása során".

Al-Fajed helytelenítette továbbá a két vizsgálóbírói eljárás titkosítását és nem értett egyet az egészségügyi szakértők véleményével sem. Végül méltányos peres eljárás lefolytatását és pozitív állásfoglalást kért az Európai Emberi Jogi Bíróságtól.

1997. augusztus 31-én éjszaka a gépkocsi, amelyen Diana hercegnő és Dodi al-Fayed utazott, a párizsi Alma-híd egyik oszlopának ütközött, aminek következtében mindketten életüket vesztették és meghalt a gépkocsivezető is. Egyedül a testőr Trevor Rees-Jones élte túl a balesetet.

A strasbourgi bírák elutasító határozatának közzétételével szinte egy időben, kedden Londonban bírósági tárgyalás kezdődött azzal a céllal, hogy feltárják Diana hercegnő és Dodi al-Fajed halála körülményeit. Ez a tárgyalás nem per, nincs vádlottja és nem születik ítélet sem. Ez a kifejezetten angol igazságügyi eljárás csak a rendőrségi vizsgálatok befejeztével indítható el. A francia és az angol rendőrök egybehangzóan "tragikus balesetnek" minősítették a párizsi Alma-hídnál történteket.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását