2024. május 4. - Mónika, Flórián

A rádiós Herceghné

Nemcsak a rádiójavítás, maga az önálló rádiókészülék is kiment már a divatból. Ma a zene elektronikus, mindentudó digitális csodákból árad, amelyek mellékes szolgáltatásként a rádióműsorok vételére is képesek. És mivel a hangjuk sosem serceg, nem is kell,
2007. október 3. szerda 10:00 - Hírextra

Hogyan is szólt hajdanán a híres reklám? "Rádiója rossz vagy serceg, megjavítja gyorsan Herczegh!" Ez a két mókás verssor minden áldott nap, többször is elhangzott a rádióban, vagy a mozikban az akkor még általános híradó vetítése előtt. Még a legkisebb srácok is kívülről fújták a szállóigévé vált szlogent.

Napjaink reklámdömpingje rég feledésbe merítette az egykori sztárhirdetőket. Már csak az idősek emlékeznek a Royal bútorra, a Váncza sütőporra, az Ovomaltin gyermektápszerre és persze a rádióműszerészek "hercegére", azaz Herczegh Gézára.

A riporteri szerencse mégis összehozott a 86 esztendős Herczegh Gézánéval. A sercegő rádiók doktorának özvegye több mint hét évtizede a fővárosi Andrássy út 14-es házában lakik. Valamikor ennek az épületnek a földszintjén üzemelt a Herczegh hangosító üzem, ahol száz munkás gyártotta a zeneszekrényeket, hangszórókat, erősítőket és javította a Phillips, Standard, EKA és Orion gyártmányú rádiókat.

- Nosztalgiázzunk! - javaslom Herczegnének.

- Rég volt, szép volt. A Herczegh cég márka volt - nemcsak itthon, hanem szerte a világban. Ismertek minket, tudták, hogy minőségi munkát végzünk. Kuncsaftjaink közé tartozott a Horthy család, több miniszter, a kor híres színészei, Csortos Gyula, Jávor Pál, Karády Katalin, Páger Antal, Tímár József. Mellesleg az utóbbi két színész találta ki a hamar híressé vált reklámszlogent. Mi hangosítottuk a pályaudvarokat, a régi Nemzeti Színházat.

Az 1949-es államosításig működött a Herczegh cég.

- Akkor mindent lefoglaltak, még a kerékpáromat is - emlékezik az özvegy. - Nehéz idők következtek, a férjemet koncepciós perbe fogták, letartóztatták. Az mentette meg, hogy a román és bolgár postaügyi minisztérium úgynevezett hangos telefonközpontot rendelt Magyarországtól, s ennek legfőbb szakértője a férjem volt. A rendszerváltás után rehabilitálták a meghurcolásokért. De közel nyolcvanévesen már nem jelentett számára gyógyírt a miniszteri oklevél és plecsni. Nekem is kijutott a kitűntetésekből, megkaptam a Nemzeti Ellenállásért és Bátorságért emlékérmet, amelyet a második háború alatt 170 zsidó száramzású honfitársam megmentésével érdemeltem ki.
- Akad még a lakásban régi rádió?

- A kamrámban van egy nyolcvan éve készült készülék. Néha még nosztalgiából bekapcsom.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását