2024. május 8. - Mihály

Új kulturális szervezet alakult

Tizenkét, Magyarországon működő külföldi kulturális intézet kedden megalakította az európai kulturális intézetek hálózata (EUNIC) budapesti tagszervezetét.
2007. október 2. kedd 19:27 - Hírextra

A budapesti osztrák, bolgár, dán, észt, finn, lengyel, brit, német, olasz, portugál, román és szlovák kulturális intézet igazgatói látták el kézjegyükkel azt a dokumentumot, amellyel létrehozták az Európában működő kulturális intézetek hálózatának magyarországi tagszervezetét.

A EUNIC (European Union National Institutes for Culture) célja az, hogy az egyes országokban működő külföldi kulturális intézetek összefogásával erősítse a kulturális sokszínűséget, a nemzetközi párbeszédet és az Európán kívüli országokkal való együttműködést.

A magyarországi EUNIC-csoport rendszeres, közös rendezvényekkel járul majd hozzá e célok megvalósításához.

A budapesti szervezethez, amely szorosan együttműködik a magyarországi uniós intézményekkel, minden olyan ország helyi kulturális intézete csatlakozhat, amely tagja az EU-nak, de a tagszervezet bevonhatja programjaiba az Európán kívüli országok kulturális intézményeit is.

A budapesti külföldi kulturális intézetek között eddig is volt együttműködés: vezetőik évente háromszor-négyszer tanácskoztak, mindig az unió soros elnökségét betöltő ország kulturális külképviseletén.

Bogyay Katalin, az Oktatási és Kulturális Minisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős szakállamtitkára az intézetvezetők januári tanácskozásán vetette fel, hogy a találkozó résztvevői megalakíthatnák az Európában működő kulturális intézetek hálózatának magyarországi szervezetét.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását