2024. május 19. - Ivó, Milán

Sokat olvasnak a csehek

Legalább egy könyvet évente a cseh lakosság 83 százaléka olvas el. A nők többet olvasnak, mint a férfiak: egy vagy több könyvet a nők 88, míg a férfiaknak csak 77 százaléka olvas el.
2007. október 2. kedd 09:10 - Hírextra

A felmérés készítői az elolvasott könyvek szerint is osztályozták a válaszadókat. Az évente legalább egy könyvet elolvasót (83 százalék) olvasónak minősítik. A időszaki olvasó (39 százalék) egytől hatig terjedő könyvet olvas el évente. A rendszeres olvasó (16 százalék) évente 7-12 darab könyvet ír a számlájára. Az állandó olvasó (14 százalék) által elfogyasztott könyvek száma 13 és 24 között mozog, míg az erős olvasó (9 százalék) megközelítőleg 50 könyvet olvas el évente. A szenvedélyes olvasók közé, akik több mint 50 kötetet olvasnak el évente, a megkérdezettek 6 százaléka lett besorolva. Ugyanakkor a cseh lakosság 17 százaléka évente egyszer sem nyúl a könyv után.

Más európai népekkel összehasonlítva a csehek sokat olvasó nemzetnek számítanak. Az évente egyetlen könyvet sem elolvasók száma ugyanis mélyen alatta van az Európai Unió 42 százalékos átlagának. Portugáliában például a lakosság 67, Belgiumban 58, Görögországban pedig 54 százaléka nem olvas el évente egyetlen művet sem. A csehországihoz hasonló a helyzet Svédországban, illetve Finnországban, ahol csak a lakosság 19, valamint 24 százaléka nem olvas el egyetlen könyvet sem.

A statisztika szerint a csehek hetente néhányszor napi 41 percet olvasnak. Az újságolvasásra napi 30 percet szánnak, míg televíziót 111 percen keresztül néznek. A rádióhallgatásra napi 113 perc jut. A megkérdezettek azt állították, hogy naponta átlagban 86 percet interneteznek.

Az egyetemi és főiskolai végzettségű csehek 95 százaléka napi rendszerességgel olvas. A leghűségesebb, legaktívabb olvasóknak a 14-24 és 35-44 közötti korosztályok számítanak.

Egy csehországi családnak átlagban 274 könyve van otthonában, többnyire szórakoztató irodalom, illetve tényirodalom. A tavalyi évben egy kimutatás szerint a csehek átlagban 6,6 kötet könyvet vettek, amelyekért 1303 koronát fizettek. Közkönyvtárat a tavalyi évben a megkérdezettek 40 százaléka keresett fel legalább egyszer.

Az idén készített felmérést öt év múlva megismétlik, hogy megállapíthassák, milyen változásokra került sor, milyen tendenciák erősödtek, illetve gyengültek.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását