2024. május 22. - Júlia, Rita

Jó az ősz a Fidesznek

Az ősz eleji politikai aktivitásnövekedés inkább a Fidesznek kedvezett, szeptember közepén az összes megkérdezett 31 százaléka támogatná a nagyobbik ellenzéki pártot, eközben az MSZP támogatottsága egy százalékponttal bővült, így jelenleg 18 százalékon ál
2007. október 2. kedd 16:05 - Hírextra

Egy hónap leforgása alatt három százalékponttal növekedett a magukat biztos szavazóknak mondók aránya (ez most 63 százalék), és hat százalékponttal a pártot választók köre (57 százalék).
A pártválasztók számarányának növekedése döntő részben annak köszönhető, hogy augusztushoz viszonyítva öt százalékponttal csökkent azok aránya, akik titkolják szavazatukat. Jelenleg a megkérdezettek 13 százaléka tartozik ebbe a kategóriába.

Az aktivitás erősödéséből elsősorban a Fidesz tudott profitálni. Szeptember közepén az összes megkérdezett 31 százaléka támogatta a nagyobbik ellenzéki pártot, míg augusztusban 26 százalék volt ugyanezen tábor aránya. Az MSZP támogatottsága egy százalékponttal bővült, így jelenleg 18 százalékon áll.

A két kisebb parlamenti párt közül az MDF-re az összes megkérdezett négy, az SZDSZ-re mindössze kettő százaléka szavazna. Más közvélemény-kutató intézetek adataihoz hasonlóan hosszú hónapok után először lehet mérni a Jobbik-Magyarországért Mozgalom támogatottságát, ami egy százalékon áll.

A biztos szavazó és pártot is választani tudó népesség létszáma is növekedett augusztushoz viszonyítva. A korábbi 40 százalékos mélyponthoz képest szeptember közepén 46 százalékpont volt e kitüntetett csoport aránya.

A biztos szavazó pártot választók körének emelkedéséből még nyilvánvalóbban kiolvasható az a fenti megállapítás, hogy a politikai aktivitás növekedése elsődlegesen a Fidesz szavazótáborát érintette, a pártválasztókon belüli arányok ugyanis a nagyobbik ellenzéki párt irányába tolódtak el.

A biztos szavazók közé tartozók 57 százaléka szavazna most vasárnap a Fideszre (+3 százalékpont), 30 százalék pedig az MSZP-re (-3 százalékpont). Az MDF támogatottsága kereken 5, az SZDSZ-é 4 százalék.

Mind a kormány, mind az ellenzék munkáját a megkérdezettek többsége inkább negatívan értékeli, de míg az ellenzék esetében 57 százalék az elégedetlenek aránya, addig a Gyurcsány-kormány esetében 66 százalék, vagyis háromból két válaszoló úgy véli, hogy a kormány rosszul végzi a munkáját. Ennek ellenére még mindig a Fidesz szavazói körében nagyobb arányú az elégedetlenség a saját oldal tevékenységével kapcsolatosan (15 százalék), az MSZP-szavazók esetében nyolc százalék ugyanez az érték.

A felmérés szerint az MDF megítélése inkább a jelenlegi kormánypártok értékelésével mozog együtt, a kutatás rámutatott, hogy a választópolgárok megítélése alapján az MDF közelebb áll a jelenlegi kormánypártokhoz, mint a Fidesz vezette ellenzékhez.

A Szonda Ipsos legújabb felmérése szerint szeptemberben megállt az MSZP támogatottságának elmúlt hónapokban tapasztalható lassú emelkedése, sőt némileg visszájára fordult a folyamat, a Fidesz pedig 2 százaléknyi szimpatizánst veszített.

A Szonda Ipsos adatai szerint a teljes választókorú lakosság 32 százaléka a Fideszre, 18 százaléka az MSZP-re szavazna. A biztos pártválasztók körében 59 százalékos a Fidesz támogatottsága, az MSZP-é pedig 30 százalékos.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását