2024. április 29. - Péter

Félelem és reszketés az APEH-árverésen

Januártól az interneten is lehet majd licitálni az APEH-árveréseken. A kormány azért teremtette meg ennek a lehetőségét, mert jelenleg szervezett csoportok megfélemlítik az árverésre érkezőket, hogy ne merjenek licitálni, a lefoglalt autókat és műszaki ci
2007. október 2. kedd 19:00 - Hírextra
Az internetes licitálással ezt meg lehet előzni, de egyelőre csak az ingóságokra terjesztik ki, így a lakásokat, házakat továbbra is az árverési csarnokban értékesítik a már megszokott módon.

A kormány a múlt hét szerdán fogadta el az adótörvények módosítását, amit pénteken nyújtottak be a Parlament elé. Az új szabályozás egyebek mellett megteremti az internetes licitálás feltételeit az APEH-árveréseken - mondta a kormányszóvivő keddi sajtótájékoztatóján az APEH Közép-magyarországi Regionális Igazgatóságán lévő árverési csarnokban.

Budai Bernadett szerint az utóbbi időben megfigyelhető volt, hogy az ingó és ingatlan vagyontárgyak rendre a jogszabály által meghatározott minimum értéken keltek el. Ez ingóság esetén a becsült érték 25 százaléka, ingatlannál pedig az 50 százaléka. Az árverésekből származó bevételek jelentősen elmaradtak a várt mértéktől. 2005 óta 3224 árverést és nyilvános pályázatot hirdetett meg az APEH. 19 milliárd forint volt a vagyontárgyak becsértéke, de csupán 3 milliárd forint folyt be az árveréseken - mondta a kormányszóvivő. A bevételkiesést részben olyan szervezett csoportok okozzák, akik manipulálják az árveréseket, megfélemlítik a résztvevőket. Az internetes licitálás kizárja ennek a lehetőségét, valamint növekedhet a költségvetés bevétele és az árveréseken részt vevők létszáma is - közölte Budai Bernadett.

Az APEH honlapjához kapcsolódó weboldalon működik majd az árverés januártól. A részvételhez a kormányzati portálon megszerezhető ügyfélkapus regisztráció szükséges. Az lesz a nyertes, aki a legkorábban teszi meg a becsérték legalább 50 százalékát elérő, legmagasabb ajánlatot. A licitálásra egy hét áll majd rendelkezésre - mondta az APEH felszámolási és végrehajtási főosztályvezetője. Várszeghi György közölte: első körben csak az ingóságokra lehet az interneten licitálni, mert az ingatlanok elektronikus árveréséhez más jogszabályokat is módosítani kell. A januártól induló internetes árveréseken akár külföldről is lehet licitálni. A nyertest e-mailben, majd postai úton értesítik. Az ingóságokat minimum a becsült értékük 50 százalékán lehet megvásárolni. Ha nem lesz sikeres egy árverés, akkor második körben már a hagyományos módon, az árverési csarnokban próbálják értékesíteni, ahol továbbra is a becsérték negyedétől elvihető az áru.

Jelenleg csaknem 20 milliárd forint értékű ingóság, egyebek mellett 70-80 autó, és több mint 4 milliárdnyi ingatlan vár árverésre az APEH-nál - mondta a főosztályvezető. Várszeghi György közölte: ha beválik az ingóságok internetes árverése, akkor az ingatlanokra is kiterjesztik.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását