2024. május 21. - Konstantin

A Fidesz nem kér belőle

A Fidesz nem kér a miniszterelnök rendrakási javaslataiból, a párt szerint az ilyen javaslatok növelik a kormányzat kiadásait. Erről a Fidesz országgyűlési képviselője beszélt kedden, Budapesten. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, országgyűlési képviselő na
2007. október 2. kedd 18:45 - Hírextra

A hétfőn Gyurcsány Ferenc által bejelentett hét pont közül Balsai István elsőként azt a javaslatot említette, hogy főállású képviselők legyenek Magyarországon. A fideszes politikus szerint ez ma is így van, és a képviselők e munkájuk mellett láthatnak el más tevékenységeket, például önkormányzati képviselők, megyei elnökök, polgármesterek lehetnek. Közölte: e lehetőséget a Horn-Kuncze kormány 1994-ben teremtette meg.

A politikus szerint Gyurcsány Ferencnek nem tetszik, ahogyan tavaly ősszel, az önkormányzati választásokon döntöttek a választók. Ennek eredményeképpen ugyanis e posztok többségére fideszes politikusok kerültek.

A pozícióhalmozással kapcsolatban Balsai István azt mondta: a Fidesz várja, hogy Gyurcsány Ferenc lemondjon képviselői mandátumáról, de még inkább miniszterelnöki pozíciójáról. Ugyanezt várják a kormány minden tagjától is, akik kormányzati pozícióban vannak és mellette országgyűlési képviselők is.

A képviselők költségtérítésével kapcsolatban - amellyel a hétfői bejelentésben szintén foglalkozott a kormányfő - azt mondta: Gyurcsány Ferenc azt a látszatot kívánja kelteni, mintha a képviselők a közvélemény előtt eltitkolt jövedelmekkel, kiváltságokkal rendelkeznének. Hozzátette: nem kérnek a miniszterelnök közreműködéséből, a parlamenti pártok a felmerült problémákat meg tudják oldani. Erről már megkezdődött az ötpárti egyeztetés - tette hozzá.

Balsai István úgy vélte, az ilyen javaslatokkal Gyurcsány Ferenc csak a közvéleményt hangolja az országgyűlési képviselők ellen.

Az ellenzéki politikus kitért Kondorosi Ferenc kormánybiztosi megbízatására is. Mint mondta, e megbízatás - a másik két kormánybiztosi kinevezéssel együtt - jelentősen szaporítja a kormányzat kiadásait, hiszen - ahogy tudható - a volt államtitkár "nyolc fős stábbal, természetesen hivatali helyiségekkel, gépkocsi-használattal, különböző állami vezetőket megillető javadalmazással és juttatással" végzi feladatát, ami elsősorban az, hogy szabályozza a képviselők munkavégzését és díjazását.

Balsai István közölte: ismeretei szerint nincs még egy olyan ország, ahol a törvényhozásnak alárendelt kormány veszi a bátorságot és kormánybiztost nevez ki az országgyűlési képviselők munkájának "megregulázására".

A Fidesz - mondta Balsai István - ennek kapcsán felteszi azt a kérdést: mennyibe kerül mindez az adófizetőknek? Miért kell ismét tetemes összeggel növelni a kormány önmagára fordított kiadásait?
Balsai István kijelentette: Kondorosi Ferenc volt az az államtitkár, aki több mint egy éven keresztül semmit nem tett annak érdekében, hogy a rendőrség felett felügyeletet gyakorolva elérje, hogy a "tavalyi tömeges rendőri brutalitás" elkövetőinek kilétét felderítsék, illetve a felderítést akadályozó rendőri vezetőket felelősségre vonják.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását