2024. április 24. - György

Pálinkában jók vagyunk

Se szeri, se száma a borfesztiválok után az őszi pálinkaparádéknak - de milyen is az eredeti magyar pálinka, amely ma már hivatalosan is hungarikum?
2007. október 1. hétfő 08:28 - Hírextra

Az igazi pálinka készítéséhez a szakemberek szerint kizárólag Magyarországon termett és termelt nemes és vadgyümölcs, szőlőtörköly és aszúszőlőtörköly használható fel, amelyet Magyarországon cefréznek, párolnak, érlelnek és palackoznak.

 Mind a cefréhez, mind a pálinkához tilos cukrot hozzáadni.

A kiváló minőségű pálinka készítésének négy titka van: teljesen érett, íz- és zamatanyagaiban gazdag, egészséges, ép gyümölcs, mint alapanyag, gondos cefrekészítés és erjesztés, korszerű és kíméletes desztilláció, a pálinka pihentetése, palackozása illetve érlelése.

Mindehhez azt is tudni kell, hogy mennyi gyümölcsből mennyi valódi nedű főzhető: 100 kiló sárgabarackból 14-15 liter kifogástalan pálinka nyerhető.

Az sem mindegy, mely vidéken termett az a bizonyos gyümölcs. Magyarországon egyes földrajzi területek kiemelkedően alkalmasak bizonyos gyümölcsfajták termesztésére.

Eddig öt pálinka kapott "származási helyétől" függően eredetvédelmet, méghozzá az a békési szilvapálinka, amely a Körösök völgyében termett vörösszilvából készült, a gönczi barackpálinka, a kecskeméti barackpálinka, a szabolcsi almapálinka és a szatmári szilvapálinka.

Az Európai Unió területén pálinka néven csak a Magyarország területén termett gyümölcsből, itt főzött párlatot nevezhetjük - olvasható a Magyar Szeszipari Szövetség és Terméktanács kiadványában.
Ausztria kivételt és jogot kapott a barackpálinka név használatára, de csak négy tartományában.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását