2024. március 29. - Auguszta

Nagy részvételi arány a választásokon

Lényeges incidensek nélkül, nagy érdeklődés mellett folyik az előrehozott parlamenti választás Ukrajnában. Délután 3 órára a részvételi arány már elérte a 42,5 százalékot, ez valamivel magasabb, mint az előző választáson volt, amikor a részvétel urnazárás
2007. október 1. hétfő 08:03 - Hírextra
Az előrehozott parlamenti választással azt a politikai válságot próbálták megoldani, amely az európai orientációjú államfő, Viktor Juscsenko és az oroszbarát kormányfő, Viktor Janukovics közötti hatalmi harc miatt robbant ki idén tavasszal. Az államfő feloszlatta a parlamentet, arra hivatkozva, hogy a kormányfő pártja nagy pénzekkel ellenzéki képviselőket csábít át a koalíció sorába.

Az államfő és a miniszterelnök régi ellenfelek. A 2004-es elnökválasztáson előbb a Moszkva-barát Janukovics győzött, de csak választási csalásokkal. Emiatt robbant ki a Narancsos Forradalom Juscsenko támogatására. A választást megismételték, és akkor már az európai orientációra törekvő Juscsenko győzött.

Az előrehozott parlamenti választás eredményét nem lehet megjósolni. A két tábor gyakorlatilag azonos szavazatra számíthat. Valószínű, hogy a mérleget egy vagy két kis párt fogja elbillenteni.

A megyei adatokból kitűnik, hogy a főleg oroszok lakta keleti és déli régiókban valamivel nagyobb a részvételi kedv, mint az ország nyugati részén. Ez megfigyelők szerint az eddig kormányzó, Viktor Janukovics miniszterelnök vezette politikai erőknek kedvezhet, melyek szavazóbázisa elsősorban az iparilag fejlettebb, oroszok lakta keleti országrész nagyvárosaiban koncentrálódik.

A voksolás országszerte nyugodtan és rendben zajlik, csupán kisebb, helyi jellegű incidensekről és fennakadásokról érkeztek jelentések, melyek többsége a szervezetlenség és a felkészületlenség rovására írhatók.

A szavazóhelyiségek magyar idő szerint este kilenc órakor zárnak. A választások előzetes végeredményét hétfő reggel 9 órakor teszik közzé.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását