2024. április 28. - Valéria

Ma előrehozott parlamenti választásokat tartanak

Előrehozott parlamenti választásokat tartanak vasárnap Ukrajnában. Három éven belül ez lesz a negyedik voksolás. A szavazóhelyiségek helyi idő szerint reggel 7 órakor nyíltak, és este tíz óráig tartanak nyitva.
2007. szeptember 30. vasárnap 10:55 - Hírextra
Viktor Juscsenko államfő azután írt ki szeptember 30-ra előrehozott parlamenti választást, hogy a 450 fős Legfelső Tanács 150 ellenzéki képviselője tavasszal lemondott mandátumáról.

Az utolsó közvélemény-kutatások szerint a legtöbb - mintegy 33,9 százaléknyi szavazatot - a jelenlegi kormány meghatározó ereje, a Viktor Janukovics miniszterelnök vezette Régiók Pártja szerzi majd meg. Kétséges azonban, hogy Janukovics ismét kormányt alakíthat, mivel az ellenzék két meghatározó ereje együtt több szavazatra számíthat, mint a kormánypárt.

A közvélemény-kutatások szerint a Viktor Juscsenko államfőt támogató Mi Ukrajnánk - Nemzeti Önvédelem választási blokk várhatóan a voksok 13,9 százalékát szerezheti meg, a Julija Timosenko exkormányfő nevével fémjelzett választási tömörülés pedig 23,5 százalékra számíthat. Így ha a két ellenzéki párt túllép az ellentéteken, és - ahogy a 2004-es "narancsos" forradalom idején - ismét szövetségre lép, legyőzheti a jelenlegi kormánypártot.

Meghatározó lehet, sikerül-e bejutnia a törvényhozásba a 3 százalékos parlamentbejutási küszöb környékén egyensúlyozó 3-4 kisebb pártnak, amelyek mandátumaikkal számottevően befolyásolhatják a választások utáni politikai helyzetet.

Jelenleg mindhárom meghatározó ukrán politikai erő azt ígéri, a választások után kezdeményezik az alkotmány módosítását, hogy feloldják az országot megbénító hatalmi zűrzavart. A narancsos forradalmat követően kapkodva módosított alkotmány ugyanis úgy osztotta meg a jogköröket az államfő és a miniszterelnök között, hogy máig nem sikerült tisztázni a két hatalmi ág illetékességét.

A korábbi évekhez hasonlóan ezúttal is sokan beszélnek a választási csalások lehetőségéről. Annyi máris bizonyos, hogy a szavazójoggal rendelkező állampolgárok névjegyzéke továbbra is sok kívánni valót hagy maga után. Így a 37 millió ukrán szavazóból néhány ezren bizonyosan nem élhetnek ma szavazati jogukkal. A voksolást több mint háromezer megfigyelő kíséri figyelemmel. Viktor Juscsenko szombaton este közvetített televíziós beszédében szigorú büntetést helyezett kilátásba azoknak, akik csalással próbálkoznak. A választások utáni időkre nyugalmat, rendet, a reformok folytatását ígérte az államfő.

Az exit-poll felmérések eredményeit este tíz órakor, a szavazóhelyiségek bezárását követően teszik közzé az ország vezető tévécsatornái. A Központi Választási Bizottság hétfőn reggel 9 órára ígérte a választások előzetes végeredményét.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását