2024. április 25. - Márk

Ma van a népmese napja

A Népmese Napját ünnepeljük pénteken országszerte. A Magyar Olvasási Társaság által először tavaly indított rendezvénysorozattól a szakemberek azt várják, hogy a gyerekek ne csak nézzék, olvassák is a meséket.
2007. szeptember 28. péntek 11:27 - Hírextra

A Népmese Napja központi programjának otthont adó salgótarjáni Balassi Bálint Megyei Könyvtár és Közművelődési Intézet igazgatója, Bódi Györgyné a Független Hírügynökségnek elmondta: azt szeretnék elérni, hogy az óvónők és a tanítók, valamint a szülők segítségével egyre több gyerek járjon könyvtárba, s ne csak nézzék, de olvassák is a meséket a fiatalok.

A salgótarjáni könyvtárban pénteken délelőtt a népmesékről olvasásszociológusok és irodalomtörténészek tartanak majd előadásokat.

Délután pedig mesemondóké lesz a főszerep: óvodások mondanak és játszanak mesét, a palóc meséket például a füleki kéttannyelvű gimnázium diákjaitól lehet majd hallani.
Könyvvel és könyv nélkül is mesélni fognak, s lesznek zenés mesék is, amihez helyi tekerősök, furulyások adnak muzsikakíséretet Salgótarjánban.

A Népmese Napját országszerte ünneplik pénteken, a Magyar Olvasási Társaság felhívásához ugyanis több mint százötven intézmény csatlakozott. Azt kérték, hogy a szervezők elevenítsék fel a mesemondás ősi művészetét, hallgassák meg egymás legkedvesebb meséit, emlékezzenek meg mesemondóinkról, mesegyűjtőinkről, és a mesékbe szőtt bölcsesség máig érvényes üzeneteiről, arról a mindennapjainkban is használható tudásról, ami minden népmese sajátja.

A Népmese Napján arra kérte a Magyar Olvasási Társaság az intézmények vezetőit, tegyék lehetővé, hogy ezen a napon minden gyerek legalább egy népmesét tarisznyájába vagy az iskolatáskájába tehessen. "Okulásul, vigasztalásul vagy egyszerűen csak örömforrásként, hiszen egy megfelelő pillanatban megkapott mese olykor egész életünkre kihathat" - tette hozzá Bódi Györgyné.

Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását