2024. április 26. - Ervin

Három új kormánybiztos és két államtitkár

Három új kormánybiztost és két államtitkárt mutatott be a pénteki kormányszóvivői tájékoztatón Budai Bernadett kormányszóvivő Budapesten.
2007. szeptember 28. péntek 17:04 - Hírextra

A miniszterelnök Sarkadi Ildikót az audiovizuális médiapolitikáért felelős kormánybiztosnak, Kondorosi Ferencet az Új rend kormányzati program összehangolásáért felelős kormánybiztosnak, Garamhegyi Ábelt pedig a külgazdaságért felelős kormánybiztosnak kérte fel a miniszterelnök - közölte a kormányszóvivő.

Mint elhangzott, Garamhegyi Ábel megtartja gazdasági minisztériumi államtitkári posztját, Kondorosi Ferenc azonban távozik az igazságügyi tárcától, helyére Juhász Gábor szocialista politikus kerül, aki korábban a Belügyminisztérium államtitkára volt. Az Egészségügyi Minisztérium államtitkára - a távozó Kovács Attila helyett - Kincses Gyula, az Egészségügyi Stratégiai Kutatóintézet eddigi főigazgatója lesz.

Kondorosi Ferenc újságírók előtt úgy fogalmazott, hogy hosszú dilemmák után fogadta el a miniszterelnök felkérését. Mint mondta, úgy látja, nem a jogállam intézményeit kell újraalkotni Magyarországon, hanem olyan programra van szükség, amely javítja az állampolgári közéletet.
Véleménye szerint sok bosszantó dolgot látni a környezeti biztonság, a közlekedésbiztonság, a közbiztonság vagy az élelmiszerbiztonság területén, de elengedhetetlen a feketegazdaság kifehérítése is. Feladatával kapcsolatban Kondorosi Ferenc kiemelte: a tárcák jogalkotási tevékenységét fogja koordinálni, úgy, hogy "nagyobb sebességre kapcsoljanak".

Arra a kérdésre, feladatának tekinti-e az uniós pénzek felhasználása kapcsán kirobbant botrány ügyében, hogy javaslatokat tegyen, a távozó államtitkár, leendő kormánybiztos azt válaszolta, ezen a téren is javítani kell az ellenőrzés mechanizmusát és foglalkozni fog a témával.

Garamhegyi Ábel, aki a GKM-ben betöltött államtitkári posztja mellett lesz külgazdaságért felelős kormánybiztos, hangsúlyozta: egy olyan nyitott, versenyre hangolt gazdaságban, mint amilyen a magyar, elengedhetetlen, hogy egységes, jól koordinált és nagyon hatékony legyen a külgazdasági szereplés, ez a munka azonban kinőtte a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium keretét. Hozzátette: a kormány elvárása a határozottabb tárcaközi együttműködés.

Az audiovizuális médiapolitikáért felelős új kormánybiztos, Sarkady Ildikó arra hívta fel a figyelmet, hogy a digitalizáció teljesen új médiaszabályozási rendszer megteremtését kívánja meg és a nemzeti audiovizuális stratégia már társadalmi vita alatt van.

A kinevezések október 1-jétől lépnek hatályba.

Az MDF szerint szakmailag semmi szükség az új kormánybiztosokra.

Hock Zoltán, az MDF elnökhelyettese a kinevezésekre reagálva az MTI-nek hangsúlyozta: Gyurcsány Ferenc második kormányának megalakulásakor azt ígérte, hogy csökkenteni fogja a kormányzati apparátust, kevesebb miniszter és államtitkár lesz, sőt kormánybiztosokat nem is nevez ki. A miniszterelnök ígérete az elmúlt egy év tapasztalatai alapján hazugsággá alakult át, hiszen ma már úgy tűnik, hogy a Gyurcsány-kormányban mindennek van államtitkári, vagy kormánybiztosi felelőse - húzta alá az elnökhelyettes.

"Ezek a gombamód szaporodó kormányhivatalok csak a káoszt, a zűrzavart fogják növelni, és ez méginkább el fogja mosni a felelősséget arról , aki nem, vagy rosszul végzi el a dolgát. Ezt követően ember legyen a talpán, aki kiigazodik a kormányzati struktúrán, hogy éppen ki, miért felel" - mondta Hock Zoltán.

A politikus kiemelte: a kormány látszattevékenységet folytat, a miniszterelnök hétről-hétre hatalmas víziókat vázol fel, amelyek rendre nem valósulnak meg, csak új hivatalokat hoznak létre. Gyurcsány Ferencnek neki kellene állni kormányozni, vagy átadni valaki másnak a kormányrudat - fűzte hozzá.


Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását