2024. április 25. - Márk

Gazdagodik a Műegyetem

Új, oktatási és irodai célokra is szolgáló épületegyüttessel bővülhet a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME); a létesítmény 2009-re készülhet el, alapkövét a közelmúltban helyezték el - közölte az egyetem az MTI-vel.
2007. szeptember 6. csütörtök 08:53 - Hírextra
A 2009-es őszi szemeszterre, PPP-konstrukció keretében felépülő létesítmény alapterülete 40 ezer négyzetméter. A "Q" épületegyüttesben a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar, valamint a Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar tanszékei kapnak helyet, az épületet 3.600 hallgató veheti majd birtokba.

A BME épületállománya három nagy kampuszra osztható - az első, műemléki jellegű kampusz 1902 és 1909 között épült, s a mai K, Ch, F, Könyvtár épületeket foglalja magába, a második rész, a Bertalan Lajos utcától a Petőfi hídig jellemzően 1950 és 1975 között került beépítésre, a harmadik, a déli kampusz története pedig az 1998-ban átadott informatikai épülettel kezdődött. A meglevő "I" épülethez híddal is kapcsolódó "Q" épületegyüttes már nevével is sugallni szeretné a magas szintű kutató-fejlesztő és oktató tevékenységet - olvasható az MTI-nek megküldött tájékoztatóban.

A "Q" épület számára kijelölt hely a mintegy tizenegy hektárnyi egyetemi területnek a Dunára merőleges tengelyére illeszkedik, és mint ilyen, a legkarakteresebb építészeti, városszerkezeti és morfológiai adottságokkal rendelkező "építési helyként" jellemezhető. Az épület aulaterét a tervezők nyitott tengelyként állították rá e kiemelt jelentőségű axisra.

Az épülethez mélygarázs csatlakozik, teljes körű épületfelügyeleti és biztonságtechnikai hálózatot alakítanak ki a XXI. század igényeinek megfelelő informatikai szolgáltatásokkal együtt. Az épületet különleges fényjátékai is kiemelik majd a környező egyetemi épületek köréből - közölte az egyetem.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását