2024. április 28. - Valéria

Átlátszó békát tenyésztettek ki

Átlátszó békafajtát tenyésztettek a Hirosimai Egyetem kutatói közönséges japán barnabékából (Rena japonica). Ez az első átlátszó négylábú állatfaj - mondta Szumida Maszajuki, az egyetem kétéltű-biológiai intézetének professzora.
2007. szeptember 28. péntek 07:44 - Hírextra
Az áttetsző bőrön keresztül élőben tanulmányozható a belső szervek fejlődése és működése. Megfigyelhető a betegségek kialakulása is, rákos gócba fecskendezett fluereszkáló proteinnel például nyomon követhető, ahogyan növekedik a tumor.

Nincs szükség élveboncolásra, ami azért is fontos, mert az állati jogokért küzdő civil szervezetek világszerte tiltakoznak az állatok iskolai boncolása miatt és követelik, hogy humánus módszereket vezessenek be a biológia-oktatásban. A kifejlett példányok is átlátszóak maradnak, így aztán ugyanazt a békát az életciklus minden szakaszában vizsgálni lehet. "Egyszerű és olcsó módszer ez például annak feltárására, hogy bizonyos vegyi anyagok miként hatnak a májra és a csontozatra" - mondta Szumida.

A tudósok most azt tervezik, hogy szabadalmaztatják az átlátszó békafajt, a nemesítési eljárást azonban még nem sikerült tökéletesíteni: 16 tenyészbéka közül csak egy átlátszó, és utódai megint barnák lesznek. "Egyelőre gyengén fejlődnek a tojások és így nehéz fenntartani a fajt több generáción keresztül" - mondta a kutatásvezető.
Forrás: hirado.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását