2024. április 26. - Ervin

Húzza az időt a gumigyár

A Hankook csupán az időt húzza, hogy bebizonyítsa, a szakszervezet képtelen bármilyen eredményre - mondta a Független Hírügynökségnek Székely Tamás, a VDSZ Dunaújvárosi Gumigyártók Szakszervezetének képviseletében, azután, hogy a dunaújvárosi cég közölte,
2007. szeptember 27. csütörtök 15:15 - Hírextra
A szakszervezet szerdán ismét kezdeményezte a Dunaújvárosi Hankook Tire Magyarország Kft.-nél, hogy a munkaadó és a munkavállalók képviselői tárgyaljanak a kollektív szerződés megkötéséről, mert az érdekképviselet szerint a vállalat vezetése ahelyett, hogy megszüntette volna a szabálytalanságokat, a szakszervezet létezését vonta kétségbe. Így a dolgozókat folyamatosan megfélemlíti, sőt néhány esetben a vállalatvezetés által feltételezett szakszervezeti tisztségviselők munkáját is ellehetetleníti.

A Hankook Tire Magyarország Kft. kiadott közleménye szerint azonban a cég az Ítélőtábla jogerős döntése után kész csak megkezdeni a tárgyalásokat a szakszervezettel. Bányai Tibor humán erőforrás igazgató szerint nem bizonyított, hogy a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének alelnöke, Székely Tamás jogosult a gyár dolgozóinak képviseletére.

Székely Tamás úgy látja, hogy az Ítélőtábla nem az ő kérdésükről dönt, csupán arról, hogy megerősíti-e a Fővárosi Bíróság végzését, amelyben elutasítja a Hankook keresetét a szakszervezettel szemben. A VDSZ Dunaújvárosi Gumigyártók Szakszervezetének pedig ő a meghatalmazott képviselője a kollektív szerződés megkötéséig.

A VDSZ Dunaújváros Gumigyártók Szakszervezetét a Fővárosi Bíróság jegyezte be júniusban a VDSZ szervezeti egységekén, de a gyár megtámadta ezt. A Fővárosi Bíróság augusztus 31-én elutasította a keresetet, mire a koreai cég a Fővárosi Ítélőtáblához fordult.

Székely Tamás szerint a gyár csupán az időt húzza, hogy bebizonyítsa, a szakszervezet képtelen bármilyen eredményre. Információjuk szerint a gyár több céget megkeresett a béren kívüli juttatási rendszer kidolgozása miatt, és a munkaügyi tanáccsal akar megállapodni. Székely Tamás szerint ez további konfliktusokat eredményezhet, mert a munkavállalói képviseleti joga csak a szakszervezetnek van.

Az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Felügyelőség Közép-Dunántúli Munkaügyi Felügyelősége korábban 8 millió forint bírsággal sújtotta a gumiabroncsot gyártó céget, mert több alkalmazott 12 óránál többet dolgozott folyamatosan, legutóbb pedig több mint 30 koreai munkavállaló illegálisan foglalkoztatásáért több mint 16 millió forint bírságot szabott ki rá.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását