2024. május 26. - Fülöp, Evelin

Újabb ismeretlennek vélt sztárfestmény

Korábban ismeretlen Modigliani-festmény került elő egy szerb műgyűjtő kollekciójából.
2007. szeptember 26. szerda 11:40 - Hírextra

A Férfiportré című olajfestményt csaknem húsz évig vizsgálták a szakértők. "Most már teljes biztonsággal kijelenthető, hogy a kép igazi Modigliani" - mondta Christian Parisot, a Modigliani Institut Archives Legales igazgatója.

A külföldön élő szerb gyűjtő 17 éve vásárolta a képet. Eredetiségét az olasz képzőművész hagyatékát kezelő intézet párizsi és római szakértői, illetve egy római atomfizikai kutatóintézet munkatársai is vizsgálták.

A 38-szor 46 centiméteres képet 1918 körül festhette Amedeo Modigliani. A művészettörténészek szerint az olajfestéket vízzel hígította, ami jelzi, hogy akkoriban igen szegény volt. A vásznon egy elegáns, jólfésült, gazdag fiatalember látható. "Kiléte még bizonytalan, de reméljük, hogy valaki felismeri, amikor a kép a közönség elé kerül" - mondta a Modigliani Intézet igazgatója.

A festményt a tulajdonos külön kérésére a belgrádi városházán állítják ki először, még idén ősszel.
Amedeo Modigliani (1884-1920) főként Franciaországban dolgozott, a párizsi avantgárd képzőművész iskola kiváló alakja volt. Foglalkozott szobrászattal is, de elsősorban gyengédségről, érzékenységről tanúskodó finom portériről ismert, amelyek fura kontrasztban állnak heves természetével és legendásan vad dorbézolásaival.

Oscar Miestchaninoffról, egy kevéssé ismert orosz származású szobrászról készített arcképét a Chriestie,s aukciós ház 25 millió dolláros (4,5 milliárd forint) kezdő áron bocsátja árverésre novemberben.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását