2024. április 28. - Valéria

Exluzív interjú az új ombudsmannal!

Szabó Mátét, az állampolgári jogok országgyűlési biztosának választotta hétfőn titkos szavazással az Országgyűlés. Az 51 éves jogász politológust, egyetemi tanárt, az ELTE Politikatudományi Intézetének igazgatóját 290 igen szavazattal, 37 ellenében válasz
2007. szeptember 26. szerda 20:18 - Malina Adrienn
Szabó Máté a szavazás eredményének kihirdetése után letette az esküt a parlament előtt.

Ma délelőtt, az ELTE-n, két tanóra szünetében sikerült elérni és kérdezgetni a rá váró új hatáskörről, feladatokról.

Június közepén jelölte Önt Sólyom László ombudsmannak. Az első jelöltet nem fogadta el az Országgyűlés, számított arra, hogy Önt már megválasztják?

Sz. M.: Ez egy lehetőség volt, de az is, hogy nem választanak meg. Miután a megválasztás előtti időre már a frakciók mindegyike támogatásról biztosított és a két bizottság is, ezért a megválasztásom valószínűség egyre növekedett.

Pontosan milyen feladatokat kell ellátnia az ombudsmannak?

Sz. M.: A polgárokat, polgárok csoportjait ért alkotmányos visszásságoknak a kivizsgálása, kivizsgáltatása, az ezzel kapcsolatos előterjesztések, panaszok, beadványok, mind az egyéni ügyhöz kapcsolódó előterjesztések, mind általános igényű vizsgálatok alapján történő előterjesztések, a közigazgatás különböző faktoraihoz. Akár a parlamenthez, akár az Alkotmánybírósághoz. A tematikus lehatárolás az jelenleg, az adatvédelmi illetve kisebbségi ombudsmanok, a szak ombudsmanok és ebben az évben fog létrejönni a jövő nemzedéke ombudsmannjának a pozíciója, amelyről egyelőre egy elvi megállapodás van a politikai pártok között. Ennek keretében megszüntették az általános ombudsman helyettesének a pozícióját, majd ennek a helyére, vagy inkább ezt kiegészítve fog egy új szak ombudsman létrejönni. Elsődlegesen környezetvédelmi lesz, de a tartalmáról még egyeztetések folynak.

Elődjének, Lenkovics Barnabásnak a munkáját hogyan értékeli?

Sz. M.: Nagyra értékelem az ő munkáját, mint az összes többi megelőző ombudsmanokét is, és örülök, hogy a helyettesítés időszakában, amit Péterfalvi Attila, adatvédelmi biztos látott el, nem halmozódott fel jelentős ügy hátralék, ami azt jelenti, hogy úgy vehetem át ezt a pozíciót, hogy önállóan kezdem el.

Szabó Máté életrajza
1956. június 13-án született Budapesten. Nős, két gyermeke van.
1980-ban szerezte diplomáját az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán (ÁJK), ezt követően négy évig a Világosság című folyóirat szerkesztőjeként dolgozott. 1984-től az ELTE Állam és Jogtudományi Karának Politológia Csoportjánál, illetve Tanszékén dolgozott, tudományos munkatársként, 1987-től főmunkatársként, 1990-től egyetemi docensi beosztásban. 1995 óta egyetemi tanár.
1999. november 1. óta az ELTE-ÁJK Politológiai Tanszékének vezetője, majd annak Politikatudományi Intézetté alakulásától, 2001. november 1-jétől igazgatója. Megalakulása óta oktat az ELTE ÁJK Politológiai Doktori Iskolában és tagja a Doktori Iskola Tanácsának. 1989 után oktatott, illetve részt vett a politológia oktatás megszervezésében a Budapesti Közgazdasági Egyetemen, a Miskolci Egyetemen, a győri Széchenyi István Egyetemen, 2002 óta részfoglalkozású egyetemi tanárként oktat a Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskola Európa Tanulmányok Intézetében.
1992-1997 között a Magyar Politikatudományi Társaság főtitkára, 2000-2004 között elnökségi tagja volt. Tagja a Magyar Tudományos Akadémia Politikatudományi Szakbizottságának és több nemzetközi szociológiai és politikatudományi társaságnak is. 1991-től 2000-ig a Politikatudományi Szemle egyik alapító szerkesztője volt, 2000-től a szerkesztőbizottság tagja. 1999 óta szerkeszti a Rejtjel politológiai könyvek sorozatát.
Politikatudományi kandidátusi disszertációját 1987-ben védte meg a társadalmi mozgalmak témakörében, 1996-ban elnyerte az MTA tudományok doktora címet politológiából. 1989 óta többek között a Soros Alapítvány, a Magyar Tudományért Alapítvány, a Collegium Budapest és a Central European University, a Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány, illetve a Harvard Egyetem Európai Kutatási Központja támogatták kutatásait, 1998-2001 között Széchenyi professzori ösztöndíjas volt. 1988-ban Erdei Ferenc-díjat kapott.
Forrás: hireado.hu
Ezek szerint, akkor folytatni kívánja a megkezdett munkákat?

Sz. M.: Ez nem is kérdés, hiszen folytatnom kell. Van itt egyfajta folyamatosság a 6 évenként bekövetkező választások mellett és nyilván új témák, új problémák merülnek fel.

Legelső feladatként milyen ügyeket kell megoldania?

Sz. M.: Elsőként, ha megoldani nem is tudunk dolgokat, de a már említett módokkal és eszközökkel kívánok lépni. Például a vakok és gyengén látók hátrányos helyzetük megoldása érdekében, a különböző monopol szolgáltatók – gáz, villany – ügyfélszolgálatainál. Ugyanis mindenkinek kötelessége, hogy a saját fogyasztói azonosító számát bediktálja, azt azonban nem juttatják el a vakokhoz, az általuk is használt írással, így tulajdonképpen közreműködőt kell igénybe venniük a panaszaik beadásához, és így hátrányos helyzetbe kerülnek a nem csökkent látás képességűekkel szemben. Ilyen és ehhez hasonló ügyek sokasága van jelenleg az íróasztalomon.

Mit tart a legfontosabb célkitűzésének az új pozíciójában?

Sz. M.: Legfontosabb, hogy a polgárok érdekében az eddig is működő ombudsmani hivatal továbbra is ugyanolyan jól működjön, és nyitott legyen az új problémákra, új kihívásokra.

Most is tanóráról érkezett, sűrűek a napjai. Milyen területen oktat?

Sz. M.: Politológusként, politika elméletet illetve a politikai tiltakozás és társai mozgalmak témájában oktatok elsősorban.

Milyen kutatási területtel foglalkozott eddig?

Sz. M.: Elég sok mindennel szoktam foglalkozni, de ez most nem fog olyan intenzíven tovább menni attól tartok. Témáim többek között: a demokratikus ellenzék hagyományai, a globális társadalmi mozgalmak, gyülekezés és egyesülés kapcsán a civil társadalom problémái, rendőrség és tüntetések, szóval meglehetősen széles körben foglalkoztam ezekkel a témákkal.



A mostani munkáját kik fogják majd segíteni?


Sz. M.: Elsősorban az ombudsmani hivatal munkatársai. Körülbelül negyven kollégát jelent. Ez egy eddigiekben kialakult, hatékonyan működő, magas jogi szaktudást képviselő szervezet, ami nyitott azokra a témákra, amiket én is fontosnak tartok.

Mindennapi életét, hogyan változtatja meg ez a kinevezés?

Sz. M.: Mindenképpen több munkát, elfoglaltságot, kötelezettséget jelent, aminek a pontos mennyiségét még nem is igazán látom át, de tudtam, hogy ez vár rám.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását