2024. március 29. - Auguszta

Európa Kulturális Fővárosai egyesüljetek!

A 2010-es Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program tervezett fesztiváljainak összehangolásában, fiatal művészeknek szóló ösztöndíjhálózat létrehozásában és a fogyatékossággal élő művészek bemutatkozásának segítésében is megállapodtak Isztambul, Essen és P
2007. szeptember 26. szerda 18:13 - Hírextra

Európa mindhárom 2010-es kulturális fővárosa kiemelten fontosnak tartja, hogy olyan, egymást erősítő együttműködést alakítson ki, melynek köszönhetően rendezvényei sikeresek lesznek - mondta Méhes Márton, a pécsi EKF művészeti igazgatója hazaérkezését követően az MTI-nek.

Beszámolt arról, hogy elhatározták: "összekapcsolják" egyes kiemelt zenei, tánc, esetleg filmfesztiváljaikat. Ez azt jelenti, hogy a fellépő művészek utaznának a városok között, így a török, a német és a magyar közönség egyaránt láthatná, hallhatná őket.

Hozzátette: támogatják kortárs zenészek alkotómunkájának helyet biztosító zenei stúdiók létrehozását, képzőművészeti rezidens ösztöndíjas hálózat működtetését, s a rendezvényekről folyamatosan beszámoló újságírócsoportok kölcsönös meghívását.

Méhes Márton hangsúlyozta, az esélyegyenlőség jegyében a lehető legtöbb fogyatékossággal élő tehetséges művésznek, alkotónak szeretnének lehetőséget biztosítani a bemutatkozásra.

A művészeti igazgató kitért arra is, hogy a tanácskozáson felmerült egy fotóművészeti program elindítása. Ennek lényege, hogy fotósok dokumentálnák a három városban a következő években végbemenő változásokat. A képek felhasználásával honlap és CD készülne, az anyag 2010-ben pedig kiállítás és katalógus formájában is megtekinthető lenne.

Méhes Márton megjegyezte: a 2010-es programok tervezése Isztambulban, Essenben és Pécsett egyformán jól halad, nincsenek lemaradások.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását