2024. április 23. - Béla

Mikola az egészségügyi "paktumról"

Mikola István fideszes országgyűlési képviselő szerint hétfőn az emberek feje fölött, a 116 éve fennálló társadalombiztosítás 10 millió szerződő partnerének felhatalmazása nélkül kötött "politikai paktumot" a két koalíciós párt, Gyurcsány Ferenc miniszter
2007. szeptember 25. kedd 13:58 - Hírextra

"Határozottan megismétlem: számunkra kedvező politikai fordulat bekövetkeztével visszacsináljuk az egészet" - mondta keddi budapesti sajtótájékoztatóján a legnagyobb ellenzéki párt szakpolitikusa.
Mikola István értékelése szerint a "paktum" Gyurcsány Ferenc parancsára történt, hogy a koalíciós pártok "ne hisztériázzanak". Hozzátette: a sajtóhírekben kiszivárgott megegyezés egy minden szakmai alapot nélkülöző politikai alku, egyfajta "világtörténelmi kísérlet, mert ilyen rendszer nem működik sehol a világon".

A Fidesz elképzeléseiről szólva hangsúlyozta: a párt nem vesz részt "az ámokfutásban", a nemzeti egészségbiztosító gondolatát - szakmai szervezetekkel egyeztetve - beépíti most készülő programjába, és annak elkészülte után a nyilvánosság elé tárja.

Mint elhangzott, a Fidesz folytatni kívánja az 1990-ben elkezdődött és 2002-ben félbeszakadt folyamatot, vagyis azt az utat, amelynek során a társadalombiztosítás levált a központi költségvetésről és külön pénzalappal rendelkező nyugdíj- és egészségbiztosítási pénztárrá alakult, amelyet minél távolabb kell tolni a pártpolitikától.

Mikola István egy kérdésre válaszolva azt mondta, Kökény Mihály (MSZP) és Horn Gábor (SZDSZ) ellentmondóan beszélt arról, biztos privatizációt jelent-e az egy helyett huszonkét egészségbiztosító. Hozzátette: a Fidesz az 1500-1600 milliárd forintos pénzalap privatizációjának lehetőségét is ellenzi, azt, hogy a kormány rátegye a kezét arra és magánbiztosítóknak "játssza át". Mikola hangsúlyozta, hogy a magántőkének, a magánbiztosítóknak a kiegészítő biztosítások területén van helye.

Az ellenzéki szakpolitikus úgy értékelte, hogy az "ámokfutás" következtében amúgy is "szörnyű dolgok" történnek az egészségügyben: az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetből "kirugdosott betegek", csődbe menő kórházak és osztályok, egzisztenciális bizonytalanság az egészségügy főszereplői, az orvosok körében, illetve rohamosan emelkedő csecsemőhalandóság, az infarktusok számának növekedése.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását