2024. április 30. - Katalin, Kitti

Meleg focivébé

Minden eddiginél több csapat részvételével, de nők nélkül kezdődtek el az idei meleg labdarúgó világbajnokság selejtezői Buenos Airesben, a fociőrült Argentína toleranciájáról híres fővárosában.
2007. szeptember 25. kedd 16:21 - Hírextra

Mintegy 500 amatőr focista rúgja a bőrt hétfő óta Buenos Airesben, az egyetlen dél-amerikai városban, ahol polgárjogilag elismert, regisztrált párkapcsolatban élhetnek a homoszexuálisok.
A tornát most először rendezik a hagyományosan macsó Dél-Amerikában, és rekord számú, 28 csapat vesz részt rajta. A játékosok nem nemzeti válogatottak, hanem - főként európai, észak-amerikai vagy ausztrál - nagyvárosok képviseletében vesznek részt a bajnokságon, például Hot Atlanta, NY Ramblers, Philadelphia Falcons vagy Toronto Titans néven.

Elegendő női jelentkező hiányában idén csak férficsapatok mérkőznek meg egymással. Mivel összesen csak három leszbikus fociklub nevezett be az amatőr világbajnokságra, a szervezők teljesen törölték a női meccseket.

"Van itt egy polémia a melegek állítólagos puhányságáról és arról, hogy nem sportolnak" - mondta a 36 éves Matt Borkovski, a philadelphiai csapat tagja. "Hát mi itt vagyunk, és megmutatjuk, hogy meleg és sportos is lehetsz egyszerre."

Sok résztvevő egészen felvillanyozva érkezett a dél-amerikai labdarúgó nagyhatalom, a brazilok ősi riválisának fővárosába. "Argentinában másként néznek egy focistára, automatikusan emelkedik a státuszod, ha ezzel a sporttal foglalkozol" - mondta Christine Suter játékvezető.

A szombatig tartó bajnokságot a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) és az argentin szövetség (AFA) is támogatja, a döntőre például egy 35 ezer fős stadiont bocsátottak a Nemzetközi Meleg és Leszbikus Labdarúgó Szövetség (IGLFA) rendelkezésére. A speciális vb-t 1991 óta rendezik, hogy a futball révén is növeljék a melegek és leszbikusok öntudatát és társadalmi elfogadottságát.
Buenos Aires egyébként az időnként megmutatkozó diszkrimináció ellenére a térség egyik legtoleránsabb városa. Egymás után nyílnak a homoszexuális turistákra szakosodott utazási irodák, szállodák és melegbárok. Még homoszexuális tangóklubok is vannak a metropoliszban, amelynek népszerűségét a "melegmundiál" várhatóan még tovább növeli.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását