2024. május 18. - Erik, Alexandra

Jubileumi programok hat hajón

Szórakoztató programokat kínál szombaton 11 és 17 óra között a BKV Zrt. a Jászai Mari térnél horgonyzó hat hajóján. Az eseményre kettős jubileum ad okot: idén ünnepli üzembe helyezésének 20. évfordulóját a Pest-Buda hajó, és 190 éves a dunai géphajózás.
2007. szeptember 25. kedd 18:48 - Hírextra

A BKV Zrt. tulajdonában lévő Várhegy, Szent Kristóf, Lánchíd, Pest-Buda, Hófehérke és Hungária nevű hajók a Jászai Mari tér 8-as és 9-es kikötőjében horgonyoznak szombaton és fogadják a látogatókat. A szervezők mindegyiken más-más programot kínálnak, hogy minden korosztály megtalálja a neki leginkább megfelelőt. Így a Lánchíd nevű járművön a Dunai hajós című filmet vetítik, a 80-as évek hangulatát idéző Hungárián bárzongorista zenél, a flotta legöregebb, 1895-ben készült hajóján, a Hófehérkén ajándéktárgyakat árusítanak, míg a Pest-Budán a Horváth Trió zenél.

A gyermekeket kézműves foglalkozások, bohóc- és bűvész előadások, bábszínház és mesejáték várja - ismertette a részleteket Zsigmond Gábor, a BKV Zrt. múzeumvezetője a keddi sajtótájékoztatón.

A 130 fő befogadására képes, 20 éves Pest-Buda hajó óránként városnéző túrára indul, amelyre jegyek - a gyermek 300 forintért, a felnőtt 500 forintért - a helyszínen vásárolhatók. A járművet 1987-ben Balatonfüreden építették. Belső burkolata mahagóniból készült, díszítései sárgarézből, bútorzata pedig tölgyfából.

Zsigmond Gábor hangsúlyozta: a főváros legszebb képét a Dunáról mutatja, már csak ezért is érdemes igénybe venni ezt a környezetbarát közlekedési eszközt.

A dunai géphajózás 190 éves, gazdag történelmi múlttal rendelkezik. Az első dunai vontatót Bernhard Antal 1817. március 21-én a Dráva menti Sellyén bocsátotta vízre, 10 évvel azután, hogy az amerikai Robert Fulton feltalálta a gőzhajót.

A vízi jármű három évvel később, 1820-ban Pest és Buda között menetrendszerű helyi forgalmat látott el, és ezzel kiszámítható közlekedést teremtett a két város között. 1821-ben már nem vett részt a hajóforgalomban és több mint 20 évet kellett várni, míg 1844-ben Girczy János vállalkozó, majd a bécsi Dunagőzhajózási Társaság (DGT) hajói újra rendszeres forgalmat bonyolítottak le.

A Lánchíd 1849-es átadása újfajta konkurenciát jelentett a hajózásnak. Később, a városegyesítés során a DGT-nek versenytársa is akadt a Csavargőzös Átkelési és Hajózási Részvénytársaság (CSÁV), amellyel közösen osztoztak a helyi- és átkelési hajóforgalmon.

A századforduló éveiben sorra épültek a villamos- és HÉV vonalak, valamint hidak, gyengítve a hajós forgalmat. Ugyanakkor a két világháború között Budapest büszkeségévé egy hajó vált, mégpedig a Zsófia sétahajó, amelynek fedélzetén megfordult VIII. Edward walesi herceg és Victor Emmanuel olasz király is.

A 30-as években a közlekedés népszerű járműve a busz és taxi lett. A hidakon átmenő forgalom egyre nagyobb méreteket öltött. A helyi hajózást 1957-ben a Fővárosi Kishajózási Vállalat egyesítette, amelynek hajóit vette át 1968. évi megalakulását követően a BKV.

A metró Duna alatti szakaszának 1972-es megnyitásával korszerű és gyors közlekedési kapcsolat jött létre a főváros városrészei között. A nagy múltú hajózás azonban továbbra is megmaradt, környezettudatos közlekedést biztosítva Budapesten, amelynek - részben a világörökség részét képező - történelmi belvárosát csaknem geometriai pontossággal középen szeli át a hömpölygő Duna.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását