2024. április 26. - Ervin

Egy kulcs megmenthette volna 1500 ember életét

Százharmincezer euróért (32,5 millió forint) cserélt gazdát egy dél-angliai aukciós ház hét végi árverésén a "Crows Nest Telephone Titanic" feliratú kulcsocska, amely annak idején talán megmenthette volna a Titanic fedélzetén utazó több mint ezerötszáz em
2007. szeptember 25. kedd 15:32 - Hírextra

Amikor a hatalmas óceánjáró Southampton kikötőjéből 1912. április 12-é első útjára indult New Yorkba, David Blair másodtiszt zubbonyának zsebében volt a kulcs. Csakhogy Blair nem tartózkodott a Titanicon, hanem hivatalos ügyben úton volt egy másik hajóra. Így azután a Titanic látcsövei, amelyekkel talán idejében felismerhető lett volna a jéghegy, amely felé a az óceánjáró haladt, szekrénybe zártan hevertek egész úton.

A tragédia megtörténte után jegyzőkönyvbe vették a tenger megfigyelésével megbízott Fred Fleet vallomását, aki azt állította, hogy "látcső birtokában minden egészen más lett volna".

Blair csak röviddel halála előtt adta tovább lányának a kulcsot, aki most a Henry Aldridge aukciós ház révén pénzzé tette azt: valóságos "licitháború" után az antwerpeni Tesiro cég, a világ egyik legnagyobb gyémánt kereskedése lett a szerencsés nyertes. Csak találgatni lehet, de nem elképzelhetetlen, hogy a cég azért szálhatott be a licitálásba, mert összefüggést látott a kulcs és a rengeteg gyémánt között, amely a Titanic báltermében tartózkodó hölgyeket ékesítette.

Történészek közt máig sincs egyetértés abban, hogy milyen mértékben járulhatott hozzá a látcső hiánya a Titanic elsüllyedéséhez. Mindenesetre tény, hogy a tengerészek puszta szemmel kémlelték a tengert, amikor a hajó 1912. április 14-én 23 óra 40 perc körül a jéghegynek ütközött.

A Titanic tragédiája még ma is foglalkoztatja közvéleményt", mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy a Christie's aukciós ház New York-i árverésén nemrég 150 ezer euróért elkelt May Cribbs naplója, amelyet a szerencsésen megmenekült 16 éves lány a katasztrófa első percétől kezdve vezetett.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását