2024. április 18. - Andrea, Ilma

Éetmentő kulcsot árvereztek

Kilencvenezer fontért (32 millió forintért) adtak el egy aprócska kulcsot egy nagy-britanniai árverésen. Egyes feltételezések szerint, ha ez a kulcs a Titanicon lett volna 1912. április 14-én, akkor az óceánjáró túlélhette volna első útját.
2007. szeptember 23. vasárnap 19:58 - Hírextra
A kulcs azt a fadobozt nyitott, amelyben a távcsövet tartották - tudósít az Inforádió. A kulcsot hivatalból David Blair másodtisztnek kellett őriznie, őt azonban indulás előtt néhány nappal áthelyezték. A férfi pedig a nagy sietségben elfelejtette átadni a doboz kulcsát az utódjának.

Távcső híján az árbockosárból figyelő ügyeletes nem vette észre időben a jéghegyet. Amikor az már szabad szemmel is látható lett, már késő volt.

A jéghegyet Fred Fleet vette észre. A férfi túlélte a katasztrófát, és az azt követő vizsgálat során beszélt is arról, hogy korábban észlelték volna a veszélyt, ha hozzáférnek a távcsőhöz.

A kulcsot Blair megőrizte emlékül, majd a lányának, Nancynek adta tovább. Tőle kapta meg a Brit és Nemzetközi Tengerészek Szövetsége az 1980-as években, és most árverezték el.

A férfit nagyon bántotta, hogy nem lehetett ott a Titanic első útján. "Ez egy fantasztikus hajó, nagyon sajnálom, hogy nem lehetek rajta" - írta a sógornőjének, még mielőtt a Titanic kifutott Southampton kikötőjéből.

A 46 ezer tonnás Titanic 1912. április 14-én, éjjel 11.45-kor ütközött a jéghegynek, és másnap hajnali 2.20-kor süllyedt el. A katasztrófában 1.552 ember vesztette életét.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását