2024. március 28. - Gedeon, Johanna

A panel lakásokat is bevonják

Változhat az energiatakarékossági pályázat. A Független Hírügynökség értesülése szerint az idei alacsonyabb érdeklődés miatt az Energia Központ kht. azt javasolja, hogy vonják be a programba a panel lakásokat is és egyszerűsítsék az adminisztrációt még az
2007. szeptember 23. vasárnap 16:27 - Hírextra

Ha a gazdasági minisztérium jóváhagyja a módosítást, év végéig elfogyhat az ajtó-ablak cserére, fűtéskorszerűsítésre szánt pénz. Eddig körülbelül a keret harmadára volt igény.
Hamarosan kiírják a panelfelújítási pályázatot is, abban azonban csak házanként igényelhető támogatás, egyénileg nem. 

Az idei Nemzeti Energiatakarékossági Pályázatra (NEP 2007.) április 10-e óta lehet jelentkezni két kategóriában az Energia Központ Kht-nál. A hagyományos építésű házakban, lakásokban élők energiamegtakarításra, így fűtéskorszerűsítésre, ajtó-, ablak-cserére, illetve megújuló energiahordozókra -napkollektorra, hőszivatytúra- kérhetnek támogatást.

Mostanáig 4700 igénylés érkezett az Energia Központba, ezek közül 3500-at befogadtak, ami 820 millió forint támogatást jelent. Vagyis az idén rendelkezésre álló 2,4 milliárd forint kétharmada még szabad - mondta a Kht. főosztályvezetője. Rajnai Attila hangsúlyozta, hogy tavalyelőtt nem volt NEP-kiírás, ezért is volt tavaly nagyobb az érdeklődés. A múlt évi és az idei igénylések közti különbség ugyanakkor abból is adódhat, hogy csökkent a támogatás nagysága 30-ról 15 százalékra. Az idén ugyan újdonság a kedvezményes hitellehetőség, amely a teljes beruházára is kiterjedhet, ez sem élénkítette érdemben az érdeklődést.
A pályázati kedv csökkenésében visszaesésében az ügyvezető szerint a bonyolult igénylési eljárás is szerepet játszott, ezért javasolni fogják a gazdasági minisztériumnak, hogy egyszerűsítsék a nyomtatványokat. Emellett felvetik azt is, hogy vegyék be a programba a panel lakásokat is - vagyis ajtó-ablakcserére egyénileg is lehessen pályázni, ne csak lakóközösségenként, mint az önkormányzati minisztériumhoz tartozó panel-felújítási programban.

A tervek szerint a módosítások még az idén hatályba léphetnek és ha így is marad pénz, az várhatóan átvihető lesz a következő évre.

Az ügyvezető elismerte, hogy a pályázatok feldolgozása kissé lassú volt, mert a kiíráskor több, mint 3 ezer igénylés érkezett be egyszerre. Rajnai Attila szerint nem csúsztak ki a határidőből, a befogadás után 90 napon belül kell dönteni és ezt be is tartják. A teljes procedúra azonban az első igényléseknél akár 120 napig is eltarthatott - tette hozzá.

A panel házak felújítására várhatóan októberben írják ki az új pályázatot - mondta az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium lakásügyi titkárságának a vezetője. A kiírás azért húzódik, mert a korábbi évek tapasztalatait is beleveszik az idei pályázatba. Idén például már kötelezővé teszik a fűtésszabályozást a panelházakban. Erre azért van szükség, mert ha a túlzott meleg miatt nyitva kell tartani az ablakokat, akkor értelmetlenné válik a szigetelés és a nyílászárók cseréje - magyarázta Csider László. Kiemelten kezelik a szellőztetést is, ennek fontosságára az utóbbi időszak paneltüzei hívták fel a figyelmet.

Az ÖTM pályázati kiírásán lakóközösségek indulhatnak és hőszigeteléshez, nyílászáró-cseréhez és fűtéskorszerűsítéshez lehet támogatást kapni, de idén ez bővül a megújuló energiaforrásokkal. Erre az évre 10 milliárd forint van e célra.

A finanszírozás formája háromszor egyharmados optimális esetben, vagyis egyharmadot fizet a minisztérium, egyharmadot a lakóközösség, a maradék harmadot pedig az önkormányzat teheti hozzá, ez utóbbi azonban nem mindig történik meg. Ilyenkor a lakóknak kell kifizetniük a maradék pénzt is.

Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását