2024. április 30. - Katalin, Kitti

Újra nyit a Sirály - böjttörő buli ZuSammen

Szeptember 22-én újra kinyit a város egyik hiánypótlónak számító multikulturális intézménye, a Sirály. A Király utca 50. szám alatti kulturális- és szórakozóhely az elmúlt egy évben hosszú kálvárián ment át, és bár még most sem tisztázódott a helyzetük, k
2007. szeptember 22. szombat 10:17 - Kovács Gabriella Anna

Levelet kaptam néhány napja: „Kedves Barátok, Ismerősök, Kiadók, Ügynökségek, Multinacionális gerillák, Sportklubok, Zsinagógák, Templomok, Mecsetek és kedves Pom Pom együttes! Felújító-brigádunk lassan munkája végéhez ért, úgyhogy úgy döntöttünk, tovább nem várhatunk, újra megnyitjuk a Király utca 50. alatt állomásozó közintézményt, továbbra is az elsőre tán furcsa, ám már jól megszokott, Sirály néven.” Szóval szeptember 22-én újra kinyit a város egyik hiánypótlónak számító multikulturális intézménye.

Az októberben egyéves születésnapját ünneplő Sirály ablakaira valamikor augusztus elején sötét csomagolópapírra emlékeztető borítás került és bezárta ajtaját, hogy némileg felújítsák és új dizájnnal lássák el a Király utca 50. alatti helyiséget. A lelkes civilek és Sirály-dolgozók mostanra elkészültek a munkálatokkal, és a Critical Mass és a Jom Kippur  végére időzítve, böjttöréssel egybekötve újra tárt karokkal várja a kulturális programokat kávéházi hangulattal összekötni vágyó törzsközönségét és az újonnan érkezőket. Az üzemeltető Városi Színház Kht. vezetője a Hírextrának elmondta: a tavaly októberi figyelemfelkeltő antrét (űrhajósnak öltözött figura nyitotta ki a Sirály ajtaját) ezúttal szolidabbra veszik, de ettől függetlenül lesz eszem-iszom, dínomdánom. A bemelegítés este hét órakor kezdődik a büfénél, majd 20 órakor hivatalosan is kinyitják a Sirály kapuit, majd megnyitják Windholtz György kiállítását. Az est hip-hopos hangulatáról a Schönberger Ádám nevével fémjelzett ZuSamenn formáció gondoskodik,akik DJ Placid & 7/8 társaságában lépnek fel, majd a Zuboly együttesé a terep.

Ha már a zenei formációknál tartunk, emlékezetes volt a Sirály tavaly októberi nyitóbulija, melynek végül a rend őrei is a „vendégei” voltak a környéken lakók jóvoltából. Ennek kapcsán a Sirály vezetője elmondta: igyekeztek olyan programot összeállítani, ami talán a korábbiakhoz képest kevésbé hangos, illetve bemérték a hangot is, és bár nem akarnak provokálni, elképzelhetőnek tartja, hogy idén is megjelennek a rendőrök, ám szerinte egy ilyen helyzet kezelhető.

A mulatozás mellett azért nem árt tudni, hogy a Sirály státusa még mindig nem tiszta ugyan, ám mint azt a Városi Színház igazgatójától megtudtuk jelenleg nincs folyó ügy a Sirály ellen és várják, hogy a nyár eleji igéret szerint a Fővárosi Önkormányzat kiírja végre a pályázatot, mellyel végre egyenes mederbe kerülhetne a kulturális szórakozóhely. Lapunk kérdésére Szalai-Szabó elmondta: a pályázati anyag kész, tehát amint a főváros kiírja a pályázatot, azonnal be tudják adni.

Júliusban Horváth Csaba kultúráért is felelős főpolgármester-helyettes a Független Hírügynökségnek úgy nyilatkozott, hogy szeptemberben pályázatot ír ki a Király u. 50. alatt álló egykori Könyvesház kulturális hasznosítására, melyre természetesen a Sirály pályázni fog. Szalai- Szabó István a színházi pályázatok világát ismerve – melyben a szakmai kuratóriumok döntéseinek figyelmen kívül hagyása bevett gyakorlat – tart a pályáztatástól, de tisztában van azzal, hogy saját „legalizálásuk” érdekében végig kell játszani a játékot. A „főSirály” nem azt bánná, ha olyan szervezet pályázna, aki egy erős, akár az övékénél erősebb kulturális ügyet karolna fel, inkább attól tart, hogy olyan nyerné el a pályázatot, aki nem tartaná meg az épület kulturális funkcióját. Ezzel az elgondolásával Szalai-Szabó nem áll távol a valóságtól, elég csak gondolni az Almássy Téri Szabadidő Központ esetében kialakult faramuci helyzetre, amely az önkormányzati pályázat kiírása után kikerült a Szabad Tér Kht. üzemeltetéséből, az új tulajdonos pedig nem kívánja kultúrházként üzemeltetni a jövőben, így hosszú évek után bezárja kapuit.

A tíz éve üresen álló Király utca 50. szám alatti épületet tavaly ősszel civil szervezetek és magánszemélyek újították fel és tették alkalmassá kulturális programok befogadására. A Sirály Kulturális Központot a Városi Színház Kht. üzemelteti, jelenleg tisztázatlan jogi körülmények között. A főváros ugyanis csaknem egy évtizede áll perben az épület korábbi bérlőjével, a Budapest Székesfőváros Könyvesháza Alapítvánnyal. A helyzetet az is bonyolítja, hogy a háromszintes épület pincéjét a fővárosi önkormányzat a Budapesti Városvédő Egyesület használatába adta. A kulturális központnak május 22-én ki kellet volna költöznie az épületből, de akkor a fővárosi önkormányzat elhalasztotta a Sirály bezárását. A Városvédő Egyesület pedig a jogi vita lezárásáig nem kíván beköltözni.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását