2024. április 26. - Ervin

Falánk finn farkasok

Szokatlanul mohók idén a finn ragadozók, olyannyira, hogy a rénszarvas-állományban általuk okozott károk megtérítésére létrehozott állami alap pénze már félidőben elfogyott - jelentették be Helsinkiben az illetékesek.
2007. szeptember 22. szombat 17:48 - Hírextra

Noha idén erőteljesebben vadásztak a farkasokra, medvékre, hiúzokra és más ragadozókra, az általuk elejtett rénszarvasok száma húsz éve a legmagasabb. Január 1. és június 30. között 2822 rénszarvast öltek meg az ordasok és társaik, annyit, mint tavaly egész esztendőben - olvasható a finn mezőgazdasági és erőgazdálkodási minisztérium honlapján.

A minisztérium vizsgálatot indított annak kiderítésére, mi a ragadozók feltűnően megnövekedett étvágyának oka, másrészt megpróbál új forrásokat találni az állattenyésztők kárának megtérítésére.

Egyelőre 2008 első félévéig elhalasztották a kifizetéseket, ám ha időközben tovább tizedelik a rénszarvas-állományt az erdő rémei, előfordulhat, hogy a hatóság egyszerűen képtelen lesz kifizetni a tenyésztőket megillető teljes összeget.

A norvégiai, svédországi, finnországi és oroszországi lapp kisebbség fő megélhetési forrása a rénszarvas-tenyésztés, a finnországi rénállomány mintegy 200 ezres létszámú.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását