2024. április 29. - Péter

Fidesz: csak a nagyüzemek juthatnak majd támogatáshoz

A Fidesz szerint az EU által elfogadott Új Magyarország Vidékfejlesztési Program legnagyobb hibája, hogy olyan feltételeket szab, amelyek alapján a nagyüzemek jutnak hozzá a támogatások legnagyobb részéhez; a párt azt is sérelmezi, hogy nem volt parlament
2007. szeptember 20. csütörtök 13:29 - Hírextra

Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program legnagyobb hibája, hogy a nagyüzemek igényeit elégíti ki, úgy határozza meg a pályázati feltételeket, hogy főként a nagyüzemek lehessenek eredményesek - közölte Font Sándor.

Az agrárpolitikus azt követően beszélt erről, hogy Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter csütörtökön a kormányszóvivői tájékoztatón közölte: az Európai Unió vidékfejlesztési bizottsága szerdán egyhangú szavazással elfogadta az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programot. A miniszter azt is elmondta: a 2007-2013 évre szóló program elfogadásával a magyar mezőgazdaság részére több mint 5 milliárd euró fejlesztési forrás nyílik meg, ebből 3,8 milliárd euró a közösségi rész, a fennmaradó hányad magyar nemzeti kiegészítés. Számítások szerint az önerő figyelembevételével, a források felhasználása révén, 9 milliárd euró értékű fejlesztés valósulhat meg a magyar agráriumban és a vidéken.

Font Sándor közölte: a Fidesz szerint elfogadhatatlan, hogy a családi gazdálkodók gyakorlatilag kiszorulnak e támogatási lehetőségből. Az agrárpolitikus közölte: a családi gazdálkodók az összes pályázati forrásnak csupán néhány százalékához juthatnak hozzá.

Mint mondta, a pályázatoknál a kormány olyan magasan határozta meg az úgynevezett életképességi mutatót, hogy a családi gazdálkodók nem is tudnak pályázatot beadni, hiszen ennek a mutatónak nem felelnek meg. Font Sándor az életképességi mutatóról elmondta: ezt olyan adatok alapján határozzák meg egy-egy mezőgazdasági üzem esetében, mint például a termőföld nagysága, az éves árbevétel, a lábas állatok száma.

A Fidesz is elfogadhatatlannak tartja - közölte Font Sándor -, hogy a kormány ezt a koncepciót nem nyújtotta be a parlamentnek, így ott nem tudták elmondani véleményüket. Igaz - tette hozzá - a társadalmi vitában elmondhatták álláspontjukat a civil szervezetekkel együtt, ám ezekből a javaslatokból a kormány gyakorlatilag semmit nem fogadott el.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását