2024. április 27. - Zita

Koszovóról a Parlamentben

A koszovói függetlenség nem, de a koszovói szerbek lakta területek esetleges autonómiája precedens értékű lehet - mondta Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi és határon túli bizottságának fideszes elnöke kedden MTI-nek.
2007. szeptember 18. kedd 20:10 - Hírextra

Bízunk abban, hogy az autonómia a balkáni rendezés során olyan precedenst jelenthet, ami a határon túli magyar közösségek számára is elősegítheti az autonómia célkitűzésének megvalósítását - mondta Németh Zsolt. A politikus azt követően nyilatkozott, hogy a bizottság zárt ülésen hallgatta meg Zsohár Istvánt, az Információs Hivatal főigazgatóját a koszovói helyzetről.

Németh Zsolt kiemelte: az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) az Ahtisaari-terv alapján kell döntenie Koszovóról. Az elmúlt hetek tapasztalatai azt mutatják, ezt nem lesz könnyű elérni - tette hozzá. Az MTI kérdésére Németh Zsolt azt mondta: ha nem születik BT-határozat, akkor a NATO-nak és az EU-nak közösen kell meghatározni a további lépéseket.

A testület elnöke fontosnak tartja, hogy az Európai Unió egységes legyen a koszovói rendezésről. A fideszes politikus hangsúlyozta: nem szabad olyan hibáknak bekövetkeznie a magyar külpolitikában, amik hátráltatják az egységes EU-álláspont kialakulását.

Szabó Vilmos, a testület szocialista alelnöke erre reagálva azt mondta: a kormánypártok szerint a magyar külpolitika nem hátráltatja a közös EU-álláspontot.

Németh Zsolt szerint Szerbiával vízummentességi megállapodást kellene kötnie az Európai Uniónak, ez megkönnyítené a balkáni állam számára Koszovó elvesztését. Számos tagállam már kész arra, hogy megfizesse ezt az árat, ez azonban még nem általános álláspont - tette hozzá.

Göncz Kinga külügyminiszter legutóbb múlt héten hangsúlyozta: Magyarország mindent megtesz azért, hogy az EU vízummentességi megállapodást kössön Szerbiával.

Az Európai Uniót, Oroszországot és az Egyesült Államokat tömörítő trojka tárgyalássorozata júliusban kezdődött Koszovó jövőjéről, a megbeszélések december 10-én fejeződnek be.

Koszovó jelenlegi státusát az ENSZ BT 1244. számú határozata szabályozza, amely kimondja: a koszovói rendezés során tekintetbe kell venni Jugoszlávia (jogutódként Szerbia), valamint a térség többi országának szuverenitását és területi épségét. Másfelől a dokumentum tényleges autonómiát irányoz elő a tartomány számára Jugoszlávián (Szerbián) belül. Vagyis a terület - habár Szerbia nemzetközi határain belül marad - nem kormányozható többé Belgrádból.

A 2,1 milliós Koszovóban ma már legfeljebb 80 ezer szerb él.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását