2024. május 28. - Emil, Csanád

Ingyen vonatozhat a bicikli

Hétfőtől egészen vasárnapig az Európai Mobilitási Hét apropóján ingyen szállíthatók a kerékpárok bármelyik hazai vonaton. Jegy természetesen szükséges most is a biciklihez, ezért azonban a jegypénztárakban nem kell fizetni.
2007. szeptember 17. hétfő 14:10 - Hírextra
A bicikliket azonban továbbra is csak azokra a vonatokra lehet felvinni, mint eddig. Azaz a kerékpár szimbólummal ellátott szerelvényekre, illetve ennek hiányában az első és utolsó másodosztályú kocsikba. Ezeknek a kocsiknak kizárólag a szerelvény végei felé eső peronjain helyezhető el - kocsitípustól függően - 1-4 db kerékpár, balesetvédelmi okokból ugyanis a kerékpár a kocsik közötti átjárást nem akadályozhatja. Kerékpár 1. osztályú kocsikban és kerékpárszállító kocsi nélkül közlekedő pót- és/vagy helyjegyköteles vonatokon nem szállítható. Utasként csak egyetlen biciklit lehet vinni.

A MÁV még tavaly dolgozott ki egy kerékpár-szállítási koncepciót: ennek érdekében több szerelvényhez kapcsoltak ehhez szükséges kocsit és reklámozták is ezt a lehetőséget. Ennek hatására az elmúlt évben 8 százalékkal nőtt az eladott kerékpárjegy a vonatokon, az idei első félévben pedig már 17 százalékkal volt magasabb az eladás a tavalyi időszakhoz képest. A vasúttársaság célja az, hogy később az összes szerelvényen szállíthatók legyenek majd a kerékpárok, ezért az újonnan vásárolt kocsik és a felújítások közben is figyelnek erre.

A MÁV azonban nem csak a kerékpárszállítás ingyenessé tételével vesz részt a mobilitási héten. Szombaton, az autómentes napon a fővárosi Andrássy út és Nagymező utca kereszteződésénél egy Gyermekvasúttal várja majd az érdeklődőket. Ezt a forgalom elől elzárt területen állítják fel és még egy fél- és fénysorompóval ellátott átjárót is kialakítanak az útvonalán.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását